Polisen befarar nytt mc-krig

Sju Bandidosmedlemmar häktade i Gävle

Foto: Scanpix
Häktade De stoppades på E4:an efter att ha flytt från ett inbrott i en konkurrerande mc-organisation utanför Gävle. Nu har sju män med anknytning till Bandidos häktats.
NYHETER

De greps efter en biljakt i 160 kilometer i timmen på E4:an utanför Gävle.

Idag häktades sju medlemmar i mc-gänget Bandidos.

De kom från olika håll i Sverige och nu befarar polisen att mc-kriget i Gävleborg ska sprida sig.

Det började med ett banalt inbrott i söndags förmiddag hos konkurrerande Outlaws. Inbrottet följde efter en mc-fest hos Bandidos-sympatisörerna Solidos i lördags.

Om tjuvarna varit vanliga berusade ungdomar som tagit sig in genom ett fönster i en föreningslokal för att stjäla hade ärendet sannolikt inte ens hamnat i tidningarna.

Nu sattes en stor polisstyrka med spikmattor in för att stoppa två bilar med sju män som alla hade anknytning till den kriminella mc-organisationen Bandidos.

Ledaren i fängelse

De hade tagit sig in i konkurrerande klubben Outlaws lokaler för att vandalisera, det senaste i en rad våldsbrott i det pågående mc-kriget i Gävleborg.

Säkerhetsuppbådet i Gävle tingsrätt var omfattande vid häktningsförhandlingarna på tisdagen och rättssalen bevakades av ett stort polisuppbåd.

Polisen hade hoppats att mc-bråket i Gävle skulle upphöra efter att sju medlemmar i Solidos redan hamnat i fängelse, bland annat ledaren som dömts till sex år.

Hela landet

- Men nu verkar det tyvärr som att den fortsätter. I värsta fall spiller konflikten över på klubbarna i Stockholm och resten av Sverige, säger Thorbjörn Johansson vid Rikskriminalen till Gefle Dagbad.

En av de sju som nu häktats är ledare för Bandidos i Säffle.

De öriga har enligt rikskriminalen höga poster i Bandidos i Västra Götaland, Värmland, Halland, Stockholm och Västernorrland.

Den konkurrerande kriminella klubben Outlaws förra lokal brändes ner och en bensinmack har beskjutits eftersom den ägs av en person med anknytning till Outlaws.

Nu befarar polisen att Outlaws kommer att hämnas inbrottet i söndags, vilket innebär att mc-kriget trappas upp.

Vedergällning

- Det kan bli så att Outlaws känner sig tvingade att svara med samma mynt. Med tanke på att heder och broderskap är centrala begrepp för de här individerna så kan vi nog räkna med någon form av vedergällning, säger Thorbjörn Johansson.

De som nu häktats är en 38-åring och en 28-åring från Västra Götaland, en 32-åring från Värmland, en 35-åring från Halland, en 20-åring och en 31-åring från Stockholm och en 24-åring från Västernorrland.

Samtliga misstänks för stöld, grov skadegörelse och förberedelse till grov misshandel.

I deras fordon hittades knogjärn, hammare, skyddsväst och en kniv.

Caroline Olsson