Blair tar hem soldater från Irak

”Första 1500 hem inom några veckor”

NYHETER

Storbritannien börjar inom kort dra tillbaka sina trupper från Irak. Beslutet offentliggörs av premiärminister Tony Blair under onsdagen.

Så långt är brittisk press enig. Men tidpunkten och hur många soldater som ska bort varierar i olika tidningar.

Alla brittiska soldater ska vara borta från Irak sommaren 2008. I sommar tas de första 1 000 hem, skriver The Guardian. Tidningen citerar icke namngivna källor som uppger att Blair det närmaste dygnet meddelar att trupperna gradvis kallas hem tills det bara är några få utbildare kvar nästa sommar. Fram tills dess ska soldaterna efter hand dra sig tillbaka till basen i Basras utkant.

Varierande uppgifter

Daily Mail skriver också att inga trupper tas hem före sommaren men att det snarare är fråga om att ta hem en mindre del av styrkorna.

The Times och The Sun uppger att Blair under onsdagen meddelar parlamentet att 1 500 soldater plockas hem inom några veckor och ytterligare lika många i slutet av året.

En talesman för Downing Street ville varken dementera eller bekräfta.

- Premiärministern har sagt att han först ska informera parlamentet om de här frågorna, sade en talesman till AFP.

Frågestund under dagen

Blair ska enligt planerna finnas i parlamentet på onsdagen under veckans frågestund.

Vita huset-talesmannen Gordon Johndroe bekräftar att Blair under tisdagen talade med den amerikanske presidenten George W Bush om sina planer på att dra tillbaka trupper.

- Vi ser detta som en framgång, sade Johndroe som ansåg att det brittiska draget är ett tecken på en ökande stabilitet i Irak.

Storbritannien har cirka 7 100 soldater i Irak, de flesta kring staden Basra i söder. Britterna har det näst största antalet utländska soldater i landet efter USA.

Sedan den USA-ledda invasionen i mars 2003 har 132 brittiska soldater dödats i kriget, enligt det amerikanska militärhögkvarteret Pentagon.

TT-AFP