Svensk åkte offpist – dog

Störtade 30 meter på glaciär i Schweiz

Foto: ALAMY
DÖDSSTÖRTADE Den 43-årige svensken åkte offpist på berget Titlis i Schweiz, som är känt för sin offpist- och glaciäråkning. Många svenskar besöker området varje år.
NYHETER

Den 43-årige svenske skidturisten hade ingen chans.

Han tappade kontrollen under ett glaciäråk i schweiziska Alperna – och föll handlöst 30 meter mot döden.

Skidguiden Johan Isaksson kom till platsen bara någon minut efter den 43-årige svenskens dödsolycka. ”Tyvärr är det alltför vanligt att folk kastar sig ut på egen hand. Det är väldigt farligt”, säger han.

Mannen åkte offpist och oförsiktigt nära ett stup på berget Titlis invid den populära skidorten Engelberg.

Av allt att döma överraskades han av glaciärens isiga underlag och hann aldrig stanna. De övriga fem svenskarna i sällskapet kunde inget göra när han försvann över kanten vid tvåtiden i måndags eftermiddag.

Slog i en avsats

– Svensken slog först i en avsats 20 meter ner och fortsatte sedan ytterligare 10‹ meter nedåt. Han var redan död när ambulanshelikoptern kom till platsen, säger Freddie Dlattler, vakthavande polisbefäl i Engelberg.

De sex vännerna anlände till Engelberg i söndags för en veckas skidsemester.

De befann sig strax över 2 700 meters höjd när olyckan inträffade.

Någon minut senare anlände den svenske skidguiden Johan Isaksson och hans sällskap från Active Ski Travel till platsen. De stod bara ett femtiotal meter bort.

Svår del av berget

– Då hade helikoptern hunnit fram och försökte hitta någonstans att gå ned för landning. Det är en svår del av berget och vi åker aldrig ut på det sättet utan bergsguider. De har fem års träning för det här, säger han.

Den lilla byn Engelberg och det 3 000 meter höga berget Titlis är känt för sin offpist- och glaciäråkning. Många svenskar besöker området varje år.

– Tyvärr är det allt för vanligt att folk kastar sig ut på egen hand. Det är väldigt farligt, säger Johan Isaksson.

Enligt UD fördes mannens kropp till Zürich efter olyckan och ska nu vara på väg hem till Sverige.

Simon Bynert ,Hans Österman

ARTIKELN HANDLAR OM