Silon öppnas i eftermiddag

Temperaturen på glöden sjunker

Foto: Peter Arwidi
Silons egna sprinklersystem har inte lyckats släcka glöden. Nu sprutar räddningstjänsten in skum ovanifrån och underifrån i ett försök att kväva glöden.
NYHETER

En glödbrand pyr i kraftvärmeverket i Västerås sedan i måndags. På onsdag förmiddag började räddningstjänsten fylla på med skum för att kväva glöden.

Räddningtjänsten har försökt få bukt på glödbranden genom att fylla på med skum ovanifrån och underifrån genom silons egna system. Och nu verkar temperaturen i silon sjunka.

– Vi törs inte öppna silon utan vi måste få kontroll på det här först, säger Peter Öhrling, stationsbefäl på räddningstjänsten i Västerås.

Om de öppnar silon och släpper in syre medan det fortfarande är riktigt varmt finns det en risk att en ordentlig brand bryter ut.

Oklart vad som orsakade branden

Silon innehåller 3000 ton flis som matas in i en biopanna. Hittills har glöden hållts i schack genom silons egna sprinkelsystem. Men eftersom de systemen inte lyckats släcka branden har man alltså nu bestämt sig för att försöka kväva den med skum.

Vad som ligger bakom glödbranden är oklart

– Det kan vara någon skruv som har blivit överhettad, säger Patrick Serra, pressansvarig på Mälarenergi.

Inget avbrott i produktionen

Det ska inte innebära något avbrott i produktionen av fjärrvärme och el på Mälarenergi.

– Vi matar bara in bränsle via andra system och kan köra på precis som vanligt, säger AO chefen för värmeproduktionen Anders Ericsson.

Så snart temperaturen är nere och glöden är släckt kommer all flis att lastas ur och en utredning kommer att tillsättas.

Maria Soläng

ARTIKELN HANDLAR OM