Danmark tar hem soldater från Irak

Och Storbritanniens Tony Blair planerar också ett tillbakadragande

NYHETER

Storbritanniens och Danmarks regeringar presenterade på onsdagen planer på att ta hem soldater från Irak.

Redan i augusti ska de danska trupperna tas hem.

Den ska ersätts av fyra observationshelikoptrar i södra Irak, förklarade statsminister Anders Fogh Rasmussen vid en presskonferens på onsdagen.

Antalet danska soldater i Afghanistan kommer också att öka.

Statsministern sade också att Danmark ska öka bidraget till militär utbildning av irakier samt det civila stödet till regeringen i Bagdad.

Den civila insatsen i Irak ska öka bland annat genom att upp till tio danska rådgivare sänds till regeringens olika departement i Bagdad, förklarade statsministern.

100 miljoner kronor ska också avsättas för hjälp till irakiska flyktingar i Irak och dess grannländer.

Talat med Bush

Anders Fogh Rasmussen sade att han i tisdags talade med USA:s president George W. Bush och orienterade honom om det danska beslutet.

– Han uttryckte inte bara förståelse utan också tillfredsställelse med att stabiliseringen av situationen i södra Irak gör det möjligt att dra hem de danska trupperna, sade Fogh Rasmussen.

Det handlar om drygt 400 danskar som tas hem från Irak fram till augusti. Observationshelikoptrarna kommer sedan att åtföljas av minst 50 man.

Enligt statsministern kan bli fråga om att öka den danska insatsen i Afghanistan från omkring 400 till omkring 600 man.

”Inte idealisk”

Säkerhetssituationen i Irak är inte ”idealisk”, erkände den danske statsministern.

Men han underströk att den irakiska regeringen själv vill överta ansvaret för säkerheten.

– Så sent som i dag har jag fått bekräftat av den irakiske premiärministern att det är irakiernas avsikt att överta ansvaret för hela södra Irak, sade Fogh Rasmussen.

De danska soldaterna är tillsammans med britterna stationerade i Basra i södra Irak.

Statsministern förnekade att ökningen av den danska insatsen i Afghanistan varit ett amerikanskt villkor för att Danmark ska kunna dra tillbaka sin trupp från Irak.

Brittiskt tillbakadragande

De brittiska styrkorna i Irak kommer att dras tillbaka steg för steg, meddelade Tony Blair i ett tal inför parlamentets underhus.

Till att börja med ska 1600 soldater tas hem från staden Basra, där styrkan ska minskas från 7100 till 5500 man i år. Målet är att minska ner till 5000 man, sade Blair.

– Basra är inte som vi vill att det ska vara, men nästa kapitel i Basras historia ska skrivas av irakierna, sade Blair.

Någon mer exakt tidsplan angav han inte. Brittiska trupper kommer att finnas kvar i Irak även nästa år, förklarade Blair.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM