Varning för falska läkemedel på nätet

Läkemedelsverket: Kontakta sjukvården vid biverkningar

NYHETER

Se upp för förfalskade läkemedel köpta på internet, varnar Läkemedelsverket efter larm från USA.

Åtskilliga amerikaner har drabbats av biverkningar som tvingat dem att söka akut sjukvård.

Några motsvarande svenska fall är inte kända, enligt Björn Beerman, ämnesområdeschef på Läkemedelsverket.

- Men det går inte att utesluta. Det sker en omfattande privatimport av läkemedel från illegala internetapotek. Så det kan mycket väl dyka upp i Sverige också, säger han till TT.

Amerikanska läkemedelsmyndigheten (FDA) uppger att följande falska läkemedel har sålts på internet: Ambien (ett sömnmedel med substansen zolpidem), Xanax (lugnande medel, alprazolam), Ativan (lugnande medel, lorazepam) och Lexapro (antidepressivt medel, escitalopram).

Till schizofrenipatienter

Dessa falska läkemedlen visade sig i stället innehålla haloperidol, en substans som bland annat ges till schizofrenipatienter under sträng medicinsk kontroll. Vanliga biverkningar av haloperidol är huvudvärk, yrsel, trötthet, depression, rörelserubbningar, darrningar och lätt muskelstelhet.

- Det ligger väldigt nära till hands att de som köper den här typen av produkter på internet, gör det i missbrukssyfte och överdoserar. Då blir det mycket besvärligt om man får i sig haloperidol, säger Björn Beerman.

Läkemedelsverket rekommenderar nu personer som har köpt läkemedel på internet och fått biverkningar att kontakta sjukvården. Undantagna är de som vänt sig till Apoteket AB:s hemsida.

Enligt Björn Beerman saknas statistik över hur många svenskar som köper läkemedel via internet eller omfattningen av näthandeln:

- Det finns flera andra svenska hemsidor än Apotekets som håller i gång och det är väl ett bevis för att de har en hyfsad omsättning.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM