Väderkaoset fortsätter i natt

SMHI varnar: ”Det kommer att bli värre”

Foto: Patrick persson
Kaosartat En ensam polisman begrundar trafikläget efter att en lastbil sladdat och blockerar E22 vid Kronetorp.
NYHETER

Mängder av olyckor, avkörningar och trafikanter som isolerats i sina bilar på igensnöade vägar.

Det följde i snöovädrets spår som lamslog Götaland under onsdagskvällen.

Kaoset kommer att fortsätta hela natten, varnar SMHI.

— Det snöar i hela Götaland och kommer att fortsätta under hela natten innan det lättar framåt morgonen, säger Syliva Lindström, meteorolog på SMHI i Sundsvall.

Framåt sjutiden kommer snöandet enligt prognosen att lätta norrifrån och vid sjutiden bör det vara uppehåll i höjd med Göteborg. Men dit är det långt.

”Blir värre”

– Det kommer att bli värre. Det kommer ostliga vindar och östkusten från norra Uppland och söderut kommer att drabbas av snöbyar med risk för drivbildning, säger Syliva Lindström.

Hur mycket snö kan man räkna med?

– Det har redan kommit en decimeter och kan nog komma ett par till i Götaland.

Flera trafikolyckor inträffade på onsdagskvällen. Drygt 90 trafikolyckor rapporterades på onsdagen i Skåne, Halland och Västra Götaland.

– Det har varit snö- och ishalka, säger Andreas Bengtsson, biträdande länsvakthavande befäl vid Hallandspolisen.

Poliserna får hoppa undan

Poliser som varit på plats har fått hoppa ut bakom skyddsräcken för att inte bli påkörda.

En man i 40-årsåldern omkom efter en kollision mellan en personbil och en buss på Göteborgsvägen i Mölndal på onsdagseftermiddagen, enligt Sahlgrenska universitetssjukhuset. Ytterligare en person fick lindriga skador.

I Blekinge körde en buss av vägen och minst en person skadades lindrigt. I samband med olyckan blev det stora trafikstörningar på E22:an och situationen förbättrades inte av att det kort senare kolliderade två timmerbilar och en lastbil nära den tidigare olycksplatsen.

Inställd trafik

Snöandet och kraftiga vindar i Skåne har tvingat flygbolagen att ställa in ett stort antal avgångar från Kastrups flygplats och orsakat förseningar på Sturup. Flygtrafiken från och till Landvetters flygplats utanför Göteborg drabbades av mindre förseningar.

Tågtrafiken till och från Malmö stängdes av helt på onsdagen och strax därpå ställdes samtliga regionbussar in, rapporterar sydsvenskan.se.

Vägverket: Ge er inte ut på vägarna i Skåne

Vägverket varnar för stora trafikproblem under torsdagen. Snö och hårda vindar väntas ställa till det, främst på mindre vägar.

I Skåne avråder verket bilisterna från att ge sig ut på vägarna över huvud taget.

Robert Triches, TT