Bildts pengar gick till krigsherrar

Adaktusson anklagar Carl Bildt i kväll

Foto: ap
JOBBADE I BALKAN Carl Bildt var EU:s högste representant i före detta Jugoslavien mellan 1995 och 1997. Mellan 1999 och 2001 var han Balkansändebud för FN:s generalsekreterare Kofi Annan. Nu anklagar Lars Adaktusson (infälld) honom för att göra affärer med serbiska krigsherrar.
NYHETER

Utrikesminister Carl Bildt har ekonomiska intressen ihop med serbiska krigsveteraner.

Veteranerna har kopplingar till misstänkta krigsförbrytare.

Det avslöjar tv-programmet ”Adaktusson” i kväll.

Utrikesminister Carl Bildt (m) var under två år rådgivare till fondbolaget East Capitals investeringskommitté. Han hade då inflytande över vilka bolag och fonder som East Capital placerade sina miljarder i.

Carl Bildt avslutade sitt engagemang i företaget när han tillträdde som utrikesminister.

Men i kväll avslöjar ”Adaktusson” i TV8 att Bildt fortfarande äger andelar i East Capitals fonder, bland annat drygt 1,8 miljoner kronor investerade i den ryska finanssektorn.

Mer anmärkningsvärt är det kanske att han dessutom har andelar för 275 000 kronor i East Capitals Balkanfond som sammantaget investerat över 600 miljoner kronor i Serbien, uppger Adaktusson.

Misstänkta förbrytare

Enligt programmet har Balkanfonden gjort flera investeringar i företag som kopplats till misstänkta krigsförbrytare, eftersökta av FN:s krigsförbrytartribunal i Haag.

Ett av dessa företag är Telekom Srpske. I juni 2004 sparkades företagets vd Zeljko Jungic och tre andra toppchefer efter misstankar om att ha hjälpt krigsförbytare att hålla sig undan rättvisan.

Investeringen gjordes trots att Zeljko Jungic fortfarande är kvar i företaget som rådgivare till den nya ledningen, avslöjar Adaktusson.

Slogs för Mladic

East Capital har även placerat pengar i den serbiska fonden PIF Bors som ägs av före detta militärer, de så kallade serbveteranerna, knutna till general Ratko Mladic som åtalats för krigsbrott av FN-tribunalen i Haag.

Ordförande i fonden är en av före detta president Radovan Karadzics (även han åtalad för krigsförbrytelser) närmaste män, Pantelija Curkuz.

Problematiskt

Att Carl Bildt har intressen i de företagen är uppseendeväckande anser Kristian Gerner, Rysslandsexpert och professor i historia vid Lunds universitet.

– En svensk utrikesminister bör inte ha ekonomiska intressen i länder vars hela ekonomier är en gråzon, säger han till Aftonbladet.

Kopplingen till misstänkta krigsförbrytare är ännu mer problematisk, anser han, även om det är mer av en politisk än en juridisk komplikation.

– Det råder ingen tvekan om vilka organisationer som de serbiska krigsveteranerna var knutna till, eller att just de organisationerna är anklagade för att ha begått krigsbrott.

Carl Bildt ville i går inte lämna någon kommentar men hälsar via sin pressekretare att East Capital själva ansvarar för investeringarna samt att norska Telenor är huvudägare för Telekom Srpske. Ingen företrädare för East Capital ville heller kommentera uppgifterna.

Olle Castelius