Kan kastas ut – vet inte varför

Sjuklige Hassan Asad: Det är psykisk tortyr

Foto: ulf höjer
TERRORMISSTÄNKT Hassan Asad tänker på de två egyptier som bortfördes från Sverige för några år sedan av CIA-agenter. ”Jag tänker på det varje dag, att det kan bli samma för mig.”
NYHETER

Trebarnspappan Hassan Asad riskerar att bli utvisad till Jordanien.

Utan att få veta varför, av Säpo.

– Det är psykisk tortyr, säger han.

Foto: HASSAN ASAD
BARNEN Hassan Asads tre trillingpojkar Ali, Abdel Rahman och Ismail är svenska medborgare sedan i fjol.

Den 16 november i fjol förändrades Hassan Asads liv totalt.

Civilklädda Säpoagenter grep honom utanför hans hus i Angered i Göteborg. Efter fem dagar i häkte i Göteborg flyttades han till Kronobergshäktet i Stockholm för en veckas ytterligare förhör.

”Skänkt till fattiga”

Han var terrormisstänkt.

– Men det är inte sant. Jag har bara skänkt pengar till Al-aqsa spannmål, som hjälper fattiga palestinier. De påstår att jag jobbat för Al-aqsa i Europa. Men det är inte heller sant, säger han.

Al-aqsa spannmål står på USA:s terrorsvartlista. Både USA och Israel påstår att organisationen finansierar Hamas självmordsbombare i Israel.

– Men det finns inga bevis för det. Jag skänkte pengar, som tusentals andra, för att det skulle hjälpa fattiga palestinier, inget annat.

Passet i beslag

När Hassan Asad lämnade häktet väntade nästa chock. Hans pass beslagtogs. Och varje dag, sju dagar i veckan, måste han infinna sig på polishuset mellan 10 och 14.

– Jag visar mig, skriver under ett papper och går. Det tar en minut inne på polishuset. Men det är så jobbigt, 17 kilometer att köra dit. Och varje dag säger jag till min familj: Jag kanske inte kommer tillbaka.

Hassan Asad, 38, har nedsatt hälsa. Han lider av hjärtproblem (pacemaker), har femtioprocentig lungkapacitet och bara en njure.

Två av hans tre 10-åriga trillingsöner är gravt handikappade. Men de, liksom hustrun Maha, är svenska medborgare sedan i fjol. Det är inte Hassan. Trots att Migrationsverket först gav klartecken. Men Säpo sa nej.

I går hölls ett kampanjmöte för Hassan Asad i Stockholm.

Leif-Åke Josefsson