Gravid fick inte jobb

"De sa att anledningen var att jag inte skulle kunna fullfölja vikariatet"

NYHETER

Förra året sökte Anna Eriksson ett vikariat på Försäkringskassan i Örebro. De ville kalla henne på intervju men när de fick höra att hon var gravid var de inte intresserade längre.

– Jag blev besviken att det var en så tydlig diskriminering, säger Anna Eriksson.

I maj förra året fick Anna Eriksson, 31, ett samtal från en kvinna på Försäkringskassan i Örebro. Anna Eriksson hade sökt ett vikariat på 6 månader som utredare och nu ville de att hon skulle komma på intervju. Men när hon berättade att hon väntade barn i början av oktober, vilket skulle vara efter 4 månader på vikariatet, svalnade deras intresse.

– Kvinnan sa att hon skulle ringa tillbaka. Men det gjorde hon aldrig, säger Anna Eriksson.

För kostsamt

Anna var arbetslös och ville verkligen ha vikariatet så hon ringde tillbaka till dem. Kvinnan återkom då senare med beskedet att Anna inte skulle bli kallad på intervju.

– De sa att anledningen var att jag inte skulle kunna fullfölja vikariatet. Och då skulle det bli för kostsamt att lära upp någon ny.

Anna upplevde att hon hade blivit diskriminerad på grund av graviditeten. Hon kontaktade Jämo. I september nådde de en förlikning med Försäkringskassan och Anna fick 25 000 kronor.

– Jag blev förvånad att en statlig myndighet diskriminerar. De ska ju gå i bräschen, säger hon.

– Självklart ska vi göra det, säger Christina Hasselgren, personalchef på Försäkringskassan i Örebro.

– Vi vill inte bryta mot de här reglerna. I framtiden kommer vi inte att göra om det här.

Diskrimineringen måste få ett slut

I dag är Anna Eriksson föräldraledig. Hon säger att hon kan förstå att det är krångligt för företag att anställa gravida.

– Men barn måste ju komma till. Och om inte det blir slut på den här diskrimineringen kommer kvinnor alltid att hamna i bakvattnet och ha svårt att ta sig in på arbetsmarknaden.

Maria Soläng