Full fart på villamarknaden

"Tillväxten verkar inte ta slut"

NYHETER

Villapriserna fortsätter att stiga i hela landet och januari följer trenden.

– Det håller i sig väldigt bra, säger Hans Olsson på Mäklarringen i Karlstad.

Att köpa en villa är i dag en säker investering trots skyhöga priser. Det menar i alla fall Claudia Wörmann på Mäklarstatistik som tycker att den fortsatta uppgången under 2007 är berättigad.

– Vi har en sund marknad just nu, även fast priserna är väldigt höga. Jag tror det beror på att köparna är medvetna, samt att det knappt förekommer någon spekulation. Folk köper hus för att bo i, säger hon.

Claudia Wörmann ser regeringens sänkning av inkomstskatten som en viktig förklaring till den fortsatta prisökningen.

– Folk har upptäckt att de fått mer pengar att röra sig med och faktiskt har råd att köpa det där huset trots allt, säger hon.

Läget allt viktigare

Stellan Lundström är professor i fastighetsekonomi på Kungliga tekniska högskolan och han ser inte heller några större orosmoln i den nära framtiden.

– Tillväxten tycks inte ta slut och Riksbanken har inte heller kommit med några räntehöjningar, så det är fortfarande ett guldläge för byggnads- och bostadssektorn, säger han.

Många villaköpare verkar istället tänka på andra saker när det gäller att spara pengar.

– Många lockas av att bo i ett eget hus och tittar på hur de kan sänka boendekostnaden istället. De sätter kanske in värmepumpar och braskaminer. De kanske inte lyxrenoverar heller utan tänker bort lyxjacuzzin, säger Hans Olsson.

”Nedgången kommer”

Trots att allt ser lugnt ut höjer Stellan Lundström ändå ett varningens finger.

– Man ska komma ihåg att bostadsmarknaden är cyklisk och att det förr eller senare kommer att komma en nedgång. Dessutom har det blivit allt viktigare att titta på energifrågor i takt med att det sådant blir allt dyrare för enskilda hushåll, säger han.

Jesper Björnstedt Qvarsell, Frida Sjödin

ARTIKELN HANDLAR OM