Liga skimmade i miljonklassen

Polisen har gripit elva för bedrägeri

NYHETER

Hittills har elva personer gripits misstänkta för skimning i miljonklassen, sedan polisen sprängt en rekordstor liga. Redan nästa vecka väntar åtal för flera av dem.

Foto: PETER WIXTRÖM
De gripna misstänkts för bedrägerier i miljonklassen.

– Vissa av de här personerna har handlat för flera hundratusen med skimmade kort och totalt rör det sig om miljonbelopp, säger kriminalkommissarie Harald Runge, förundersöknings-ledare på bedrägeriroteln.

Skimningligan har härjat i Malmö sedan i december och polisen har fått in närmare 200 anmälningar från bedragna kontokortsinnehavare.

Handlat exklusiva varor

Ligan har framförallt koncentrerat sig på att handla elektronikvaror, dyra skor och kläder, klockor och andra exklusiva saker som är lätta att sälja.

Ett flertal av de elva personer som frihetsberövats i samband med bedrägerierna är mycket unga människor i 18–19-årsåldern. Det är ingen slump, menar Harald Runge. De som drar i trådarna bakom kulisserna går fortfarande fria.

– Vi har att göra med internationella skimning-

ligor, som utnyttjar unga människor som inte finns i brottsregistret för att göra fotarbetet. De vet att om de åker fast så kommer domstolen att ta hänsyn till åldern och att de är ostraffade, säger han.

Bankerna har för dålig säkerhet

Harald Runge vill inte avslöja om fler gripanden är att vänta i härvan, men konstaterar att utredningen är inne i slutfasen. För den här gången.

– Det betalningssystem vi har i Sverige är gammalmodigt och har alldeles för dålig säkerhet. Så länge bankerna inte tar tag i problemet kommer det här att fortsätta hända, säger Harald Runge.

FAKTA/Skimning

Kajsa Sigvardsson, Maria Wernhult (.se)