Att mörda en demokrat

Foto: NILS JAKOBSSON
Folkteatern sätter upp en serie pjäser med demokrati som tema. I "Demokrat" mördas och begravs en socialdemokratisk minister.
NYHETER

Det är inte bara på tv som intriger i maktens korridorer skildras. Folkteaterns ”Demokrat” tar avstamp i ett statsministermord.

Foto: NILS JAKOBSSON
"Det är svårt att tänka sig att ett ministermord inte skulle vara politiskt. Det är ett mord på demokratin" säger regissör Erik Ståhlberg.

Vita Huset, Commander in chief, Kommissionen och Kronprinsessan – det ligger i tiden att dramatikerna tar sig an politikerna.

– Det är ingen skillnad från att skildra kungar eller grekiska gudar. De är ju människor, säger regissören Erik Ståhlberg.

Folkteatern ska ägna hela 2007 åt att diskutera ämnet demokrati och med den stora satsningen på Stora scen visar man tydligt att man menar allvar. ”Demokrat” inleds med att en socialdemokratisk minister begravs.

– Det har ju hänt två gånger i historien. Det är svårt att tänka sig att ett ministermord inte skulle vara politiskt. Hur man än vrider och vänder på det visar det hur sårbar demokratin är. Det är ett mord på demokratin, säger Erik Ståhlberg.

Men vad händer om den mördade Erik Borg inte var den demokrat alla trodde? I den politiska thrillern börjar sökandet efter ett motiv till mordet, i huvudet på en regissör framträder ett dilemma.

– Vi lever i en demokrati och väljer demokratins representanter. Men vi väljer aldrig demokratin. Det tycker jag är en intressant fråga, säger han.

Läs mer

Louise Jacobson (.se)