Prins Harry skickas till Irak

Uppgifter om sex månader lång tjänstgöring

NYHETER

Prins Harry och hans kamrater fick på torsdagen besked om att de kommer skickas till Irak.

Det rapporterar brittiska medier i dag.

Foto: AP
Dirty Harry Prins Harrys regemente kommer skickas till Irak inom några veckor, enligt källor.

Redan tidigare under dagen bekräftade källor att den 22-årige prinsen kommer vara den första brittiska kungligheten som kommer genomföra militär tjänstgöring i ett krigshärjat område, sedan prins Andrew flög helikopter under kriget på Falklandsöarna för 25 år sedan.

Prins Harry har länge velat göra militär tjänstgöring utomlands men har tidigare stoppats.

– Det här är en säkerhetsmardröm. Harry kommer vara som en magnet för självmordsbombare. Det försätter även de runtomkring honom i fara. Men vi tror att vi har kommit på ett sätt som är tillräckligt säkert och rättvist, säger en källa till The Sun.

Sex månader

Beskedet kommer bara en dag efter att premiärminister Tony Blair har meddelat att man kommer ta ett första steg mot att dra tillbaka brittiska styrkor, något som väntas ske de kommande månaderna.

Harrys regemente ”Blues and Royals” kommer skickas till Irak inom några veckor och ska vara en del av en lång planerad rotation av brittiska trupper i Irak, rapporterar Press Association.

Oklar uppgift

Obekräftade uppgifter säger att Harrys regemente redan hade fått besked inofficiellt att de kan vänta sig en sex månader lång tjänstgöring i Irak med start i April.

Det är inte klart vilka uppgifter som prinsen kommer få men hans kollegor känner honom som gruppbefäl Wales.

Prinsen har själv gjort klart att han vill bli behandlad precis som alla andra soldater.

Läs mer:

Susanna Vidlund