156 trafikolyckor i Skåne efter snökaoset

Snökaoset Bilder från Snökaoset som drog in över sydsverige igår. Foto: ANDREAS ÖBERG/PHOTOMEDIA, BOBBO LAUHAGE/KAMERAPRESS, MEDIABASEN
NYHETER

Ovädret i Sydsverige orsakade i går stora trafikproblem och massor av olyckor.

Sent i går kväll kunde polisen i Skåne räkna in 156 olyckor, varav 22 med personskador

– Hittills är det inga allvarligare skador, vilket tyder på att folk ändå kört förnuftigt i lägre hastigheter, sa polisens presstalesman Lars Mahler till Punkt SE vid 22-tiden.

Flera vägar stängdes av under gårdagen. På E4:an stängdes vägen i höjd med Rönnetorp av på grund av en bilolycka. På E6 orsakade bilolyckor avstängningar mellan trafikplatserna Alnarp och Lomma i riktning mot Landskrona.

Sänkt hastighet på Öresundsbron

Öresundsbron var ännu sent på kvällen öppen för trafik, men hastigheten var nedsatt till 50 kilometer i timmen på grund av kraftigt snöfall, hård vind och halt väglag.

Både Skånetrafiken och Arriva, som kör Malmös stadsbussar, tvingades ställa in ett flertal bussturer på grund av vädret. Kombinationen vind, halka och snöfall gjorde många vägar ofarbara, framförallt på Söderslätt och Österlen.

Snöovädret tvingade också Kastrups flygplats att stänga alla banor utom en, med förseningar och inställda flyg som följd. På Sturup utanför Malmö däremot flöt trafiken ungefär som vanligt, med bara mindre förseningar.

Till och med tågtrafiken, som annars är mindre väderkänslig, stoppades helt vid 21-tiden.

"Ovädret kommer att fortsätta"

De allvarligaste olyckstillbuden inträffade i Västsverige. I Mölndal utanför Göteborg avled en man i 40-årsåldern efter en krock mellan en personbil och en buss och vid Tolkabro mellan Borås och Ulricehamn skadades en person svårt och en person lindrigt när bilen de färdades i körde in i ett träd strax efter lunchtid.

Vintervädret kommer att ligga kvar över sydvästra Sverige, enligt SMHI.

– Ovädret kommer att fortsätta men mattas av lite grann under morgondagen. Det blir inte uppehåll helt och hållet förrän natten mot fredag, säger SMHI-meteorologen Jan Näs till TT.

FAKTA/ Snöstorm

Maria Wernhult (.se)

ARTIKELN HANDLAR OM