Skoteråkare riskerar liv på Torsby flygplats

Kör omkring på området där planen landar

NYHETER

Skoteråkare kör omkring på landningsbanan på Torsby flygplats precis där planen ska landa och lyfta.

– Det här är helt obeskrivligt fruktansvärt, säger Roland Löving, flygplatschef på Torsby flygplats.

Det var i mitten av februari som de första skoterspåren dök upp. Roland Löving har också sett åkarna från flygledartornet och han ifrågasätter vilka det är som vill riskera sina egna och andras liv på det sättet.

Man förstår inte hur besinningslösa människor kan vara. Det var fruktansvärt att se, säger Roland Löving.

Piloten hinner inte stanna

Skoterspåren finns både där flygplanen taxar ut och in från flygplatsen och där de landar och startar. Det är absolut förbjudet för någon obehörig att befinna sig på området på grund av säkerhetsrisken.

– Piloten kommer inte att se en skoter som befinner sig på banan och ett plan som har påbörjat landning kan inte stanna hur som helst. Då är katastrofen ett faktum, säger Roland Löving.

Han uppger också att de skoterförare som tror att de ska hinna undan eller ens hinna upptäcka ett flygplan på ingång i tid är obefintlig.

Området inhägnas

Det sitter skyltar med ”Tillträde förbjudet” på hela området men det är inte inhägnat eftersom det inte finns någon precisionsbana där. Snart ska Torsby flygplats få en sådan bana, och då hägnas hela området in. Till dess har bevakningen skärpts och extra bankontroller görs vid planens start och landning.

– Jag hoppas att vi har att göra med personer som inte riktigt har klart för sig allvaret i det här istället för några som gör det med flit, säger Roland Löving.

Frida Sjödin