Egyptisk bloggare dömd till fängelse

Anses ha förolämpat islam och presidenten

NYHETER

En 22-årig man dömdes på torsdagen för att ha förolämpat islam och president Hosni Mubarak i Egyptens första rättegång mot en bloggare.

Straffet blev hårt - fyra års fängelse - och kritiseras nu av bloggare och Amnesty.

Abd al-Karim Sulayman, tidigare student på egyptiska al-Azhar-universitetet, har hela tiden sagt sig vara oskyldig till brott, och människorättsgrupper och bloggare vädjar om att han ska friges.

Sulayman angrep al-Azhar-universitetet på sin blogg där han kallade det ett extremistiskt "terror-universitet", vilket ledde till att han slängdes ut från lärosätet.

Dessutom har han flera gånger kritiserat president Hosni Mubarak på sin blogg.

Hård dom

Hafiz Abou Saada, chef för Egyptens organisation för mänskliga rättigheter, slår fast att den 4-åriga påföljden var "mycket hård".

- Det här kommer att skicka ett starkt budskap till alla bloggare, sade Saada.

Även Amnesty International, Human Rights Watch och Reportrar utan gränser har riktat kritik mot hur Sulayman behandlats rättsligt.

Internet och den så kallade bloggosfären har blivit det enda forum där regimkritik och fri samhällsdebatt kan föras i Egypten, där censur och självcensur präglar dagstidningar och etermedier. Bloggarna har rapporterat om bland annat polisvåld.

I fjol grep polisen ett antal bloggare, men de flesta har frigivits efter hand. Klart är dock att torsdagens hårda dom skapat både rädsla och ilska bland bloggare och internetdissidenter.

Farao?

I sin blogg gick Sulayman till storms mot religiös konservatism, och hävdade att al-Azharuniversitetet hjärntvättar studenter, och fyller deras huvuden med osjälvständiga extrema åsikter. Och Mubarak kallades "diktator och farao".

Den 22-årige bloggaren har erkänt att han skrivit texterna, men menar att de inte är brottsliga, utan bara att betrakta som åsikter. Nu betraktar Amnesty honom som en samvetsfånge, och bloggaren och aktivisten Dalia Ziyada säger att Sulaymans försvarsadvokater ska överklaga på lördag.

TT-AP