Kritiserad Bildt sålde oljeaktier

NYHETER

Statsminister Fredrik Reinfeldt stödjer utrikesminister Carl Bildt, trots den fortsatta kritiken mot hans ekonomiska intressen.

Nu har även Bildt gjort sig av med sina omstridda aktier i Lundin Petroleum.

Att Carl Bildt har sålt sina Lundin-aktier, värda uppemot en halv miljon kronor, framgår av en ny förteckning över ministrarnas värdepapper, uppger Sveriges Televisions Rapport.

Statsministern anser att kritiken mot Bildt har antagit övertoner, att den är baserad på lösa spekulationer och att den bland annat drivits fram av journalister.

- Jag tror att det är ett allmänt brett misstänkliggörande från människor som misstror marknadsekonomi och som inte gillar ägande och aktier, som kanske inte gillar Carl Bildt, som inte gillar idén att man har utrikespolitiska kontakter utanför Sveriges gränser.

Kritik har förts fram av liberala Expressens ledarsida, av den politiska oppositionen, men också av statsvetare.

Krigslobby

Den gångna veckan har Expressen uppmärksammat att Bildt värvades till den amerikanska krigslobbyn, Committee for the Liberation of Iraq (CLI). Han skrev bland annat en debattartikel i International Herald Tribune i januari 2003 om nödvändigheten att avsätta Saddam Hussein. Bildt pläderade för en fortsatt militär uppbyggnad för att sätta press på diktatorn, men också för en beredskap att gå i krig om det skulle krävas.

Samtidigt satt Bildt i styrelsen för den amerikanska kapitalförvaltaren Legg Mason, som bland annat har investerat i en av världens största vapentillverkare Lockheed Martin.

I Sveriges Radios Studio ett svarade Carl Bildt på frågan om han tjänat pengar på kriget i Irak genom sina värdepapper i bolaget. Utrikesministern pekade på att Legg Mason är världens femte största kapitalförvaltare och att världsekonomin och världens börser gått bra de senaste åren, och sannolikt skulle ha gått ännu bättre utan krig och terroristhot.

Turkisk koppling

Reinfeldt uppger att han inte känt till Bildts engagemang för CLI, men tycker inte heller att det utgör en grund för att ifrågasätta honom.

- Han har återkommande stått på förhandlingens, diplomatins, demokratibyggandets sida, mot dem som hävdar att det snarare är med vapen man ska bekämpa terrorism och andra typer av hot.

Expressen har också tagit upp att Bildt suttit i kapitalförvaltaren East Capitals investeringskommitté, som enligt tidningen "har investerat en stor del av sitt kapital i ett företag vars ägare, den turkiska militären, ligger bakom ohyggligt många 'försvinnanden' av oppositionella och en lång rad politiska mord". East Capitals Balkanfond, i vilken Bildt äger andelar, uppges också gjort investeringar i Serbien, med kopplingar till serbiska före detta militärer.

- Till slut kommer vi att misstänkliggöra varenda fond som har kopplingar till annat land. Då är det många som vi ska skälla ut för då är vi på nästa varenda pensionssparare i hela landet, säger Reinfeldt.

Peter Wallberg/TT