100 års fängelse för mord och våldtäkt

1 av 3 | Foto: reuters
MÖRDAD Abeer Qasim Hamza al-Janabi, 14, och hennes familj mördades i sitt hem utanför Bagdad.
NYHETER

Först våldtog de flickan, sedan avrättades hon tillsammans med sina föräldrar och syster.

I går dömdes den amerikanske soldaten Paul E. Cortez, 24, till 100 års fängelse för det brutala utplånandet av en irakisk familj.

– Jag vet inte varför. Jag önskar jag inte hade gjort det, sa Cortez inför domstolen.

Övergreppet mot familjen al-Janabi i i irakiska Mahmoudiya för snart ett år sedan har beskrivits som ett av de värsta illdåden utfört av amerikanska soldater sedan Irakinvasionen 2003.

Paul E. Cortez dömdes i går till 100 års fängelse för fyra fall av mord, för våldtäkt och våldtäkt i samförstånd. Tidigare har soldaten James Barker, 24, dömts för samma brott till 90 års fängelse. En tredje person, menige Steven D. Green, väntar på sin dom.

Kan begära nåd

Paul Cortez har tidigare pekat ut Green som den mest pådrivande och kan i gengäld begära nåd om tio år.

De tre soldaterna från Fort Campbells 101 flygdivision anlände till familjen al-Janabis hem i Mahmoudiya, några mil söder om Bagdad, i mars förra året. Inför ögonen på flickans föräldrar och syster våldtogs Abeer Qassim, 14. Efter våldtäkten sköts hennes pappa, mamma och syster med en AK-47:a till döds. Sedan dödades även den våldtagna Abeer Qassim med ett skott i huvudet.

Efter dådet försökte gärningsmännen, enligt Paul Cortez berättelse, bränna flickans kropp och sina egna kläder för att undanröja bevis. Vapnet slängdes i en kanal.

Mycket ångerfull

I samband med att domen lästes upp var Paul Cortez mycket ångerfull.

– Jag har fortfarande inget svar, sa han till domaren, enligt AP.

– Jag vet inte varför. Jag önskar jag inte hade gjort det. Fyra oskyldiga människor berövades livet. Jag vill be om ursäkt för all den smärta och det lidande som jag har orsakat familjen al-Janabi.

Militärer som vittnat till de anklagade soldaternas fördel menar att deras handlingar måste förklaras med den stress de var utsatta för som soldater i krigets Irak. Men åklagarna ansåg inte att stressen kunde ses som en ursäkt för de grymma morden och våldtäkten.

Ändå dömdes inte Paul Cortez för de grövre anklagelserna om överlagt mord och sammansvärjning till överlagt mord.

Steven D. Green, som förlorat sin militära grad, ställs inför en federal domstol i Kentucky senare i år.

Läs tidigare artiklar:

Johanna Melén,

ARTIKELN HANDLAR OM