Så tar du dig bäst till fjällen

Ny E4:a-sträcka ska få bukt med trafikkaoset

Foto: ScaNPIX
I helgen börjar sportlovet. Då åker många stockholmare till fjällen.
NYHETER

Nu inleds en av årets värsta trafikhelger. Vägverket varnar för kaos.

–Det är väldigt mycket trafik som är i farten, det kan lätt bli köbildningar, säger Thomas Andersson, pressekreterare på Vägverket.

Läget på vägarna Klicka på bilden för att göra den större

Redan ikväll väntas trafiken ut från stan och norrut vara betydligt tjockare än normalt.

– Många sportlovslediga vill starta resan mot fjällen direkt efter jobbet och köra upp så fort som möjligt. Det bästa är om man kan ta det lugnare och komma fram hel än att stressa och riskera att hamna i en olycka, säger Thomas Andersson.

De mest trafikerade vägarna väntas bli E4:an från Stockholm till Sundsvall, väg 71 från Borlänge till Sälen och vägarna 83 och 84 från Gävle upp till Tänndalen i Härjedalen. Väg 45 från Karlstad upp till Sälen och E14 mellan Sundsvall och Åre riskerar också trafikproblem.

"Viktigt att lyssna på radion"

En stor förbättring jämfört med förra året är sträckan förbi Uppsala.

– I och med att vi har en ny E4:a-sträcka som leder trafiken runt stan istället för igenom stan hoppas vi att det kommer att flyta på betydligt bättre i år, säger Marianne Dunér, informationschef på vägverket region Stockholm.

Minst en halvtimmes tidvinst räknar Vägverket med.

I?dag väntas inga större snöfall norrut. På lördag passerar ett snöfallsområde åt nordost över Norrland.

– Det är viktigt att de som ger sig ut i trafiken lyssnar på radion och håller sig uppdaterade på vad det är för situation ute på vägarna. Framför allt är det viktigt att man tänker på att ta det lugnt, hålla avstånd och anpassa hastigheten, säger Thomas Andersson.

FAKTA/Bilvett

Kristina Falk (.se)