Försvaret vill använda Jas i väpnad konflikt

”Det finns ett tryck på Sverige att delta med annat”

NYHETER

Om två år kan Jas 39 Gripen delta i väpnad strid i till exempel Afghanistan.

– Inom ramen för de insatsregler som sätts upp på plats kan det ske, säger Jan Jonsson, försvarsmaktens insatschef till aftonbladet.se.

Det blir första gången på över 40 år som svenskt stridsflyg används i väpnade konflikter.

Senast som Sverige skickade stridsflyg till en krigssituation var under FN-insatsen i Kongo 1962.

Nu kan det bli aktuellt igen.

Försvarsmakten har lämnat förslag till regeringen om möjliga militära insatser under de närmaste tre åren. I förslaget ingår bland annat att använda svenskt stridsflyg i form av Jas Gripen i de områden där Sverige deltar med internationell trupp. Det kan till exempel handla om Afghanistan och platser i Afrika.

Nedkylande effekt

– Vi föreslår att regeringen kan överväga att även använda de spetsiga stridsplanen, säger Försvarsmaktens insatschef Jan Jonsson till aftonbladet.se.

Betyder det här att Jas Gripen kan användas i regelrätta stridssituationer?

– Det beror på hur stridssituationen ser ut. Men i de allra flesta fall där man använder stridsflyg så används inte vapen. Den huvudsakliga effekten när stridsflyg kommer in i ett orosområde är en starkt nedkylande effekt.

Men Jan Jonsson utesluter inte att det även kan bli tal om direkta flygattacker.

– Inom ramen för de insatsregler som chefen på platsen har satt upp kan det ske.

Varför föreslår ni det här nu?

– Vi har ett väl utvecklat flygvapen och till skillnad från 1960-, 70-, och 80-talen fungerar det tillsammans med andra stridsflygkrafter i västvärlden.

Källor inom försvaret säger till Sveriges Radio Ekot att det här också skulle vara ett sätt för Sverige att göra reklam för Jas, till exempel i Afghanistan där många Natoländer är aktiva. De uppgifterna tillbakavisar Jan Jonsson.

Behöver ingen reklam

– Vi har absolut inget behov av att göra reklam för den där stridsmaskinen i skarpa lägen.

Sedan förra året har Sverige ledningsansvaret för ett område i norra Afghanistan. Framförallt handlar insatsen om att prata med lokala befattningshavare och lokala polischefer säger Jonsson till Ekot. Att istället skicka stridsflyg till området skulle kunna förnya och utveckla uppdraget.

– Det ger mer möjligheter. Det är inte säkert att vi långsiktigt vill delta som nu och då är stridsflyget ett alternativ. Det finns ett tryck på Sverige som nation att bidra även med annat, säger Jan Jonsson till aftonbladet.se.

Läs mer

Johanna Melén,

ARTIKELN HANDLAR OM