45-åring hotade hugga fingrarna av reporter

”Du ska aldrig mera skriva en artikel med dina fingrar.”

NYHETER

Med de orden hotades Punkt SE:s nyhetschef Ingrid Carlqvist. I går dömdes en 45-årig man av hovrätten i Malmö för olaga hot.

Mannen är pappa till en av de två män som dömdes till fängelse för det så kallade Kirsebergsmordet i Malmö 2005. Ingrid Carlqvist arbetade då som frilansande nyhetsreporter på Aftonbladet.

På uppdrag av tidningen skrev hon om mordet och besökte bland annat mördarens föräldrahem. Då mannen fälldes för mordet tog Aftonbladets ansvarige utgivare Anders Gerdin beslutet att publicera namn och bild på mördaren.

"Jag blev fruktansvärt rädd"

När tidningen tryckts kontaktades Ingrid Carlqvist av den 45-årige mannen som var rasande över att hans son figurerade i Aftonbladet.

–Jag blev fruktansvärt rädd och av säkerhetsskäl kunde jag inte sova i mitt eget hem på över en vecka, säger hon.

I tingsrätten dömdes 45-åringen till villkorlig dom och 40 dagsböter. Han dömdes även att betala drygt 14?000 kronor i skadestånd. Men mannen överklagade till hovrätten och ville frikännas. Han förnekade att det var han som ringt samtalet. I?går fastställde hovrätten domen.

–Det känns bra att hovrätten slår fast att den här mannen hotade mig. Det vore förödande för den fria pressen om folk kunde hota journalister till tystnad, säger Ingrid Carlqvist.

–För min egen del ska det bli skönt att lägga det här bakom mig.Kajsa Sigvardsson

Kajsa Sigvardsson (.se)