Få använder det nya skimningssäkra kortet

Större rånrisk med magnetremsor

Foto: jimmy Wixström
Säkerheten på terminaler som läser av kort med chip är betydligt högre än de som bara kan läsa av magnetremsor.
NYHETER

Datachip på bankkort skulle kunna minska antalet skimningshärvor. Men trots det kan de flesta kunder inte använda det säkrare systemet

Kort med datachip (till vänster) och magnetremsa (till höger).

Som Punkt SE avslöjade i går har en stor skimningsliga härjat i Malmö sedan i december. Flera hundra kunder har drabbats och polisen misstänker att en internationell bedrägeriliga ligger bakom.

I går åtalades två unga killar, 19 och 20 år gamla, i Malmö för skimningsbedrägerier mot bland annat Net on Net, X change och Expert.

Tekniken har 30 år på nacken

Enligt kriminalkommisarie Harald Runge på bedrägeriroteln i Malmö kommer kontokortsbedrägerierna fortsätta så långe bankerna använder gammalmodiga betalningssystem. Runge får medhåll av Dick Malmlund, säkerhetschef på Svensk Handel.

–Tekniken med magnetremsor har trettio år på nacken. Det förstår vem som helst att det är ett för gammalt system, säger Dick Malmlund.

Säkerheten på de terminaler där kort med datachip kan läsas av är betydligt högre än på de som använder kort med magnetremsor. Men av de 120 000 kortterminaler som finns i Sverige är bara 15 000 anpassade för chip.

Nedgång med 85 procent med datachip

Enligt Dick Malmlund gick antalet skimningfall i Frankrike ner med 85 procent när magnetremsorna byttes ut mot chip.

–Det ryms oerhört mycket mer information på ett chip och därför kan man också programmera in mer säkerhet, säger han.

Enligt Kerstin Ottosson, informationschef på SEB:s avdelning för bankkort är det säkert att handla med bankens kort –trots att inga av SEB:s kort ännu utrustats med chip.

–?Det är säkert på det sättet att alla som blir utsatta för bedrägerier får tillbaka sina pengar. Men visst är chipen säkrare och vi kommer att erbjuda våra kunder ett sådant kort från och med 2008, säger hon.

Fakta/Så skyddar du dig mot skimning

Kajsa Sigvardsson (.se)