”Det känns som att stå på ruta ett igen”

Daniels pappa om den friande domen

Foto: Christer Pöhner
Christer Murne hade hoppats att dagens dom skulle kunna hjälpa honom att gå vidare i livet. Nu blir det inte så.
NYHETER

Daniels föräldrar är djupt besvikna över hovrättens friande dom mot den polisman som sköt deras son.

– Rent spontant känns det som att vi måste gå vidare och överklaga, säger Daniels pappa Christer Murne till aftonbladet.se.

I snart två års tid har Christer och hans fru Helene kämpat för att få polismannen dömd för sonens död.

För ett år sedan kom den första besvikelsen när tingsrätten friade polisen. Utan stöd från åklagare gick föräldrarna vidare med en överklagan till Göta hovrätt. I dag kom nästa slag med en ny dom där man hävdar att polisen handlade i nödvärn.

”Väldigt besviken”

– Det är tydligen så här när poliser är inblandade, att det nästan är omöjligt att få dem fällda, säger Christer Murne till aftonbladet.se.

Han är ensam hemma i huset i Lindesberg. Daniels mamma Helene har rest bort. Hon orkar inte svara på några frågor kring hovrättens dom.

– Det känns som att vi är på ruta ett igen. Man blir väldigt besviken när hovrätten inte ser vad som har hänt. Man gör bara en subjektiv bedömning av hur den här polisen har känt.

För Daniels skull

Christer menar att det inte handlade om nödvärn. En grind skilde Daniel och poliserna åt. Polisen hade inte behövt skjuta, säger han.

Christer och hans fru hade hoppats att dagens dom skulle kunna hjälpa dem att gå vidare i livet efter sonens död. Nu blir det inte så.

– Vi får se. Jag ska läsa domen i lugn och ro och se vad som sägs. Men rent spontant känns det som att vi måste gå vidare.

Ni kan tänka er att överklaga till Högsta domstolen?

– Ja, absolut.

– Vad ska man göra när man vet att man har rätt. Man måste ju gå vidare. Inte bara för vår egen skull utan också för Daniels skull.

Även föräldrarnas advokat Bertil Schultz är kritisk till dagens dom - och till hela utredningen.

– Åklagaren borde ha anhållit och begärt polismannen häktad i början och det gjorde han inte. Polisledningen gjorde också uttalanden som inte var bra. Den tekniska undersökningen gjordes inte heller ordentligt. Man utredde exempelvis inte skottets bana, säger han till TT.

Läs också

Tidigare artiklar