Rekordmånga vill skuldsanera

Fem gånger fler sedan nya lagen infördes

NYHETER

Fem gånger så många Västerbottningar ansökte om skuldsanering i januari jämfört med förra året.

Men det är inte säkert att alla får det.

– Många tror att det blir enklare att få sanering nu, men det är en missuppfattning, säger Karin Weins, kronofogde på kronofogdemyndigheten i Umeå.

Troligtvis är det den nya lagen om skuldsanering som har gjort att fem gånger så många Västerbottningar har ansökt om att få hjälp med sina skulder. I januari i fjol ansökte fyra personer om skuldsanering. Årets siffra är 20. Under 2007 kom det in 701 ansökningar i hela landet och det är mer än en fördubbling jämfört med året innan.

– Vi har sett skillnader i inflödena, säger Karin Weins.

Kronofogden hjälper

Enligt den nya lagen behöver inte den som är skuldsatt själv kontakta sina fordringsägare för att ordna en skuldsanering, det hjälper kronofogdemyndigheten till med.

Men det kommer inte att bli lättare att bli godkänd bara för att vägen dit är breddad.

– En del som ringer tror att det kan ha blivit enklare att få en skuldsanering, därför kan en del ha väntat på den nya lagen innan de ansökte. Men det är en missuppfattning, säger Karin Weins.

Regler att uppfylla

Som skuldsatt måste man uppfylla flera krav för att få hjälp av kronofogdemyndigheten med att bli av med sina skulder. Kunden ska vara i en viss ålder och inte ha något brottsligt förflutet. Sedan ska skulderna vara så stora att personen inte kan betala dem under en överskådlig framtid.

– Att bli skuldsatt kan hända vem som helst. Vi ser till exempel att en del som gjorde förluster på sina fastighetsaffärer på slutet av 80-talet finns här. Men även saker man inte kan styra över kan påverka. En del har blivit sjuka eller arbetslösa och då hamnar i skuld, säger Karin Weins.

Frida Sjödin

ARTIKELN HANDLAR OM