Kan inte tvätta sig - får ingen hjälp

Kvinnan anses inte vara nog handikappad för LSS

NYHETER

Kvinnan från Umeåtrakten kan inte använda armarna, laga mat eller tvätta sig utan hjälp. Trots det avslår kammarrätten hennes önskan om hjälp enligt LSS.

När kvinnan var 34 år så råkade hon ut för en ridolycka och två år senare var hon med i en trafikolycka. Sedan dess lider den nu 35-åriga kvinnan bland annat av en hjärnstamsskada, en nackskada och nedsatt rörlighet i nacke, axlar, armar, ben, händer och fötter. Hon vill därför få ledsagarservice enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS.

Kan inte tvätta sig

Ibland får kvinnan matleveranser till sig, men när de inte kommer så kan hon inte själv skära, skala eller hacka mat. På grund av hennes handikapp så kan hon inte heller tvätta sig själv eller ens torka sig efter ett bad, uppger hon i klagan till Länsrätten.

Inte nog handikappad

Socialnämnden i Umeå kommun anser å sin sida att kvinnans handikapp inte är tillräckliga. De anser att det inte är tillräckligt svårt för kvinnan att klara sig själv. Fallet blev en fråga för Länsrätten som gick på nämndens linje. Kvinnan överklagade då till Kammarrätten som inte heller tycker kvinnan är nog handikappad för att få hjälp. Hon kan nämligen gå på toaletten och klä sig själv.