Ovädret fortsätter att ställa till problem

100 000 fastnade i snöförlamat Skåne

Foto: Scanpix
Patrik och Henrik Andersson var på väg till en konferens, när dom fick sladd på bilen och voltade ner i diket.
NYHETER

Snöovädret förlamade Skåne. Stillastående tåg- och busstrafik, snökaos och trafikolyckor gjorde att många skåningar inte kunde kunde ta sig till jobbet i går.

Även i dag fortsatte stark vind att ställa till bekymmer.

Trafiksituationen i Skåne förbättrades avsevärt på fredagen, ett dygn efter det förlamande ovädret över sydligaste Sverige. Men vinden fortsatte att friska i och problemen med snödrift över vägarna var långt ifrån över.

– Blåsten kommer att ligga på och ökar. Vid kusten når den kulingstyrka, medan det inåt land blir runt tio sekundmeter, säger Sten Laurin, meteorolog vid SMHI, till TT.

Yrande snö fortsätter idag

Trots att det inte väntas någon större nederbörd tros problemen på vägarna fortsätta då vinden gör att snön yr och flyttar på sig. Vägverket fortsätter därför att avråda människor från att ge sig ut i trafiken.

– Vinden blankpolerar vägarna, säger Eva Hast, informationsansvarig vid Vägverket Skåne.

– Vi ser egentligen ingen ljusning förrän på lördag. Vi har haft 3–4 meter höga snödrivor. Alla plogbilar vi skakat fram arbetar, men vägarna blåser igen efter en kvart, fortsätter hon.

Antalet trafikolyckor i stormens spår kan nu räknas i hundratal. Inga allvarliga personskador har dock rapporterats i Skåne.

Operationer stoppades

Tågtrafiken, som stått stilla sedan klockan 21 på onsdagskvällen, började rulla igen vid lunchtid i går. Busstrafiken gick igång i samma veva, men med stora inskränkningar i landsvägstrafiken.

Uppemot 100 000 resenärer beräknas ha varit strandsatta i olika skeden av stormen.

På Universitetssjukhuset MAS i Malmö tvingades man ställa in flera operationer i snökaoset.

– Delvis beror det på att personal inte har kunnat ta sig till jobbet och delvis på att patienter inte har kunnat ta sig till sjukhuset, berättar Hans-Göran Boklund, informationschef på MAS.

TT , Elin Lemel, Maria Wernhult (.se)