Fortsatta trafikproblem på Skånes vägar

NYHETER

Malmö

Trafiksituationen i Skåne förbättrades avsevärt på fredagen, ett dygn efter det förlamande ovädret över sydligaste Sverige. Men vinden fortsatte att friska i och problemen med snödrift över vägarna var långt ifrån över.

Patrik och Henrik Andersson var på väg till en konferens, när dom fick sladd på bilen och voltade ner i diket. Foto: SCANPIX

Från midnatt, natten till fredagen, till sena eftermiddagen hade Skånepolisen noterat ett 30-tal väderrelaterade trafikolyckor, dessbättre ingen med några allvarligare personskador.

Likaså körde även på fredagen ett 30-tal lastbilar fast eller blev stående på grund av halkan vilket försämrade framkomligheten. Särskilt svår var situationen på väg 108 från Trelleborg via Svedala till Lund. Både lastbilar och personbilar fastnade i stora snödrivor.

Fortsatta snöproblem

Vägverkets driftschef i Skåne, Rolf Jeppsson, klagade i torsdags på att lastbilar från södra Europa framförs med däck som inte är anpassade till vinterklimat. Han vill att de utländska ekipagen stoppas i de sydsvenska hamnarna om däcken bedöms som undermåliga.

Vägverket drog under dagen tillbaka sin maning till Skånes bilister att inte ge sig ut på vägarna, men varnade för fortsatta snöproblem på mindre vägar och vägar i öppna landskap.

Järnvägstrafiken, som i likhet med Skånes busstrafik, slogs ut av ovädret rullar åter sedan torsdagseftermiddagen men med förseningar och inställda tåg. Sträckan Ystad-Simrishamn, som trafikeras av Skånetrafiken, är dock stängd till på söndag morgon på grund av snödrev över banan.

- Det är lönlöst att ploga, konstaterade Banverkets informatör Jonas Bengtsson.

Plusgrader att vänta

Kraftiga förseningar drabbade på fredagen också trafiken på Västkustbanan mellan Göteborg och Malmö. Det stora problemet är snödrev och snö i växlarna.

Stadsbusstrafiken fungerade men inte efter tidtabellerna. Trafiken med landsvägsbussar kunde upprätthållas utmed större vägar men många linjer utmed mindre vägar ställdes in.

Ett lättare snöfall väntades under senare delen av fredagen dra in västerifrån över Skåne och längre upp utmed Västkusten. Den kraftiga vinden består framåt söndag. Då ger kylan vika, enligt SMHI, och Sydsverige får plusgrader. I kustområdena längre norrut i landet snöade det på fredagen sedan fuktig luft drivit in över land.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM