Nio av vagnarna välte

En död – åtta har livshotande skador

Foto: p-a empics/scanpix
Först tidigt på lördagsmorgonen rapporterades att alla passagerareräddats ut ur de liggande tågvagnarna.
NYHETER

London

Ett mirakel hindrade enligt polisen en större katastrof när ett höghastighetståg spårade ur i norra England i fredags kväll.

En person dödades och 22 skadades, fem av dem allvarligt, när vagnarna välte och kastades utför en slänt invid järnvägsbanken.

– Det var en fasansfull upplevelse, sade BBC-direktören Caroline Thomson i telefon från tåget.

– Jag kände en stöt som kastade mig mot väggen, berättade 25-åriga Vanessa Robinson från Australien som var på väg till Glasgow på semester.

Polisen misstänker att ett växelfel kan ha orsakat olyckan. Linjen ska hållas stängd nära en vecka medan haveriutredningen arbetar.

Det är så gott som ett mirakel att det inte finns fler dödsoffer, konstaterade polis.

Tåget, som var på väg från London till Glasgow, är ett italiensktillverkat Pendolinotåg som kan komma upp i 200 kilometer i timmen.

Avlägsen olycksplats

Det kan liksom svenska X2000 köra snabbare genom att vagnarna lutas inåt i kurvorna. Enligt vittnen kan denna pendelfunktion ha förvärrat haveriet.

Olyckan inträffade i ett jordbruksområde nära staden Kendal i utkanten av Sjödistriktet i nordvästra England, och räddningstjänsten fick leta sig fram på leriga grusvägar för att finna olycksplatsen.

De första att ta hand om skadade var bönder som bodde i trakten.

Den nedfallna elledningen hindrade till en början räddningsmanskapet, som sedan tvingades arbeta i ösregn med att få ut passagerarna.

Medicinstuderande

Det fanns omkring 120 personer ombord på tåget. Den omkomna var en äldre kvinna.

Tågets skadade förare satt fast omkring en timma innan räddningsmanskapet lyckades skära loss honom.

Tre helikoptrar och tolv ambulanser sattes in för att transportera skadade till sjukhus, skriver AP.

Passagerarna uppträdde lugnt och en medicinstuderande som fanns på tåget hjälpte till att ta hand om de skadade, uppgav en av de första brandmännen på plats

Tågtypen Pendolino (av italienska lutning) har utvecklats i Italien av Fiat Ferroviaria, som köptes av franska Alstom år 2000. Operatören Virgin Trains använder denna typ på sina stora linjer.

TT-Reuters