Tonåringar jagade poliser med traktor

Patrullen tvingades kasta sig åt sidan när 14-åring körde rakt emot dem

NYHETER

Tre poliser höll på att bli påkörda av två pojkar, 14 och 16, i en traktor natten till lördagen, skriver sydsvenskan.se.

– Det är allvarligt och kunde ha slutat riktigt illa, säger inre befäl Stellan Andersson i Ystad.

Den stora traktorn körde på väg 19 mellan Ystad och Tomelilla när polisen fick syn på den och ville stanna den. Bakom ratten satt en 14-årig pojke och hans 16-årige kompis bredvid.

Men pojkarna i traktorn var inte alls intresserade av att stanna utan körde rakt förbi poliskontrollen i riktning mot Ystad.

– Efter ett tag lyckas polisbilen köra om traktorn och placerar sig framför den, men då tar traktorföraren ny sats och försöker preja bilen. Men efter ett tag lyckas poliserna få traktorn att stanna och de går ut ur bilen, berättar inre befäl Stellan Andersson i Ystad.

Kastar sig undan

Det som enligt polisen sedan händer är att traktorn först börjar rulla mot polisbilen. Sedan mot de tre polismännen som desperat får kasta sig åt sidan för att inte bli påkörda.

Därefter fortsätter pojkarna in på en mindre väg och vidare ut på en åker. Där sjunker traktorns hjul ner och ekipaget fastnar.

Pojkarna försvinner till fots och polisen kallar in en hundpatrull som lyckas spåra dem till en gård.

Erkände

– Pojkarna grips och förs till polisstationen. Socialen underrättas och föräldrar och åklagare kallas hit. 14-åringen släpps därefter på grund av att han inte är straffmyndig, säger Stellan Andersson.

Även 16-åringen släpptes senare efter förhör.

Pojkarna ska enligt sydsvenska.se inte ha varit berusade. Traktorn tillhör en av pojkarnas föräldrar.

– Båda två har erkänt. Förklaringen de har gett är att de ville komma undan polisen eftersom det var 14-åringen som körde, säger Stellan Andersson till sydsvenskan.se.

Robert Triches