Svensk militär testade glas åt Saddam Hussein

Diktatorns palatsfönster provsköts i Borås

NYHETER

När Saddam Hussein skulle skaffa skottsäkra fönster till ett palats i Bagdad behövde fönstren först genomgå ett noggrant test.

Uppgiften att testskjuta föll på Claes Tilander, som då var kapten på I15 i Borås.

– Med backspegeln i hand kanske man kan konstatera att "vad fan höll vi på med?", säger Claes Tilander.

Foto: AP
Saddam Hussein.

På våren 1990 byggde Skanska ett palats åt den före detta irakiske diktatorn Saddam Hussein. En göteborgsfirma fick uppdraget att tillverka skottsäkra glas till palatset. Kraven på fönstren var att de skulle klara beskjutning med pansarbrytande ammunition från mycket nära håll.

Uppdraget att göra testet föll på Sveriges Provnings- och forskningsinstitut (SP), men på grund av de detaljerade kraven från Irak kunde testerna inte genomföras inom ramen för svensk lagstiftning. Därför tillfrågade SP Älvsborgs regemente, I15, som hade sina lokaler alldeles bredvid.

"Ingen stolle som ställer sig och skjuter"

I normalfallet hade testet skett genom att lägga glasrutan på backen och sedan släppa en stålkula på det, eftersom arbetsmiljölagen inte tillåter en testskjutning.

– Det är ju ingen stolle som ställer sig och skjuter. Det handlade ju om extremt korta avstånd, i vårt fall 2,5 meter, det är klart att det är farligt, extremt farligt, säger Claes Tilander.

Stolligt eller inte – Claes Tilander fick frågan av SP om han ville testskjuta fönstren, och tyckte att det lät som ett trevligt uppdrag. Eftersom testen ansågs alldeles för farliga skedde de på Claes Tilanders lediga tid.

– De första testerna gick väldigt dåligt, vi hade för dåliga grejer. Nya glas fick tas fram och så sköt vi på dem och sedan fick de ta fram nya glas igen. Till slut lyckades det.

"Saddam en "good guy""

De moraliska aspekterna i att på sin fritid testskjuta glas till en diktators palats var inget som Claes Tilander funderade över.

– Saddam betraktades då som en "good guy" och var understödd av alla västländer. Det är ju omöjligt att överföra den kunskap man har nu till hur det var då, säger han. Om man tittar på det handelsutbyte som Sverige har i dag så kanske man tycker att det är helt fel om 20 år, säger han.

De sex gånger fyra meter stora fönstren i palatset sattes in strax efter att Irak invaderat Kuwait i augusti 1990. I januari 1991 inledde de USA-ledda allierade trupperna det första Gulfkriget. Palatset i Bagdad, med de skottsäkra glasen som testats i Borås, bombades då sönder.

Erik Laquist

ARTIKELN HANDLAR OM