Storlangare fast i Sollentuna

Misstänks ha sålt stora mängder sprit och öl till ungdomar från hela länet

NYHETER

Norrortspolisen har gripit en storlangare som misstänks ha sålt stora mängder sprit till ungdomar från sin lägenhet i Sollentuna.

– De är ungdomar som varit så unga som 15 år som kommit från hela länet för att handla hos honom, säger Åke Bylund, yttre befäl på polisen i Norrort.

Det var kring årsskiftet som polisen fick tips om verksamheten som pågick i den 60-årige mannens lägenhet i Sollentuna. Ungdomar och vuxna hade setts komma och gå i skyffeltrafik. Ofta bärandes på flakvis med öl och kassar med klirrande flaskor.

– Sedan mitten av januari har vi haft spaning mot mannen och lägenheten och har sett både en stor mängd personer kommma för att handla, säger Åke Bylund.

Ett tiotal av ungdomarna som upptäckts har polisen ingripit mot utan att avslöja att man hade korn på lägenheten.

På lördagskvällen slog polisen till.

Köpt i Tyskland

– Vi hittade 1300 öl, över 30 flaskor vodka, 22 liter vin plus en stor mängd med blandade spritflaskor i lägenheten. Medan vi var där kom det ungdomar som förmodligen skulle handla, men som vände kvickt när de fick se oss där. All alkohol tycks vara inhandlad i Tyskland och vi vet att han både har varit utomlands själv och handlat och fått alkoholleveranser till lägenheten med jämna mellanrum, säger Åke Bylund.

Exakt hur länge verksamheten varit igång och hur mycket pengar den omsatt vet polisen inte ännu. Men eftersom det är minderåriga som 60-åringen har langat till och eftersom försäljningen har skett yrkesmässigt så är 60-åringen misstänkt för grovt brott mot alkohollagstiftningen. Man ska också utreda eventuellt smugglingsbrott.

”Löpare”

– Några ungdomar har fungerat som löpare åt andra som kommit till och från Sollentuna med pendeltågen.

De ungdomarna har gjort sina mobilnummer kända på olika sätt och agerat som ombud, möjligen mot ersättning. Några av ”löparna” är kända för polisen.

Det är också 60-åringen, som tidigare straffats för vapenbrott, rattfylleri och trafikbrott.

Maxstraffet för grovt brott mot alkohollagstiftningen är fyra års fängelse.