Stockholmare – här är din nya stad

Rekordmånga lägenheter byggs i stan

Foto: LINA BOSTRÖM EINARSSON
Eric Thorsson och Karin Hållsten är två av många stockholmare som flyttar in i en helt nybyggd lägenhet. I juni får de tillträde till sin lägenhet i Hammarby Sjöstad. ”Det känns skönt att vara den förste som flyttar in i lägenheten”, säger Eric.
NYHETER

Stockholm växer så det knakar.

Och utvecklingen fortsätter i hög takt.

– Man måste gå tillbaka till miljonprogrammet för att hitta liknande siffror, säger Magnus Andersson på stadsbyggnadskontoret.

Här byggdes det 2006 Klicka på bilden för att göra den större

Förra året påbörjades byggandet av 44 400 nya lägenheter i hela landet. Det är en ökning med 39 procent jämfört med samma period förra året.

I Stockholm län påbörjades 14 000 nya lägenheter.

– Det både planeras och byggs mycket. På det viset var 2006 ett rekordår, då kulminerande bostadsbyggandet, säger Magnus Andersson, ytterstadschef på Stockholms stadsbyggnadskontor.

Enligt Magnus Andersson planeras drygt 9?600 lägenheter att byggas i Stockholm under 2007.

Av dessa byggs de flesta i Hammarby Sjöstad, Liljeholmen och Hornsberg, som är de tre största byggprojekten just nu.

Men bostadsboomen har också nackdelar.

– När takten ökar så här pass snabbt finns alltid en risk för överhettning och ”flaskhalseffekt”. Och byggs det i en ryckig takt blir det dyrt. När det är dåliga tider försvinner både byggjobbare och leverantörer, säger Magnus Andersson.

För att hitta en liknande byggboom måste man gå tillbaka till miljonprogrammet för över 30 år sedan.

– Men då byggde vi stora bostadsområden på åkrarna runt stan, nu bygger vi små och mycket mer varierade projekt . Det är en större utmaning, säger Magnus Andersson.

Enligt bostadsborgarrådet Kristina Alvendal (m) kommer byggboomen hålla i sig ett tag till.

– Det är ett väldigt hårt tryck på alla boendeformer i Stockholm. Men byggandet kommer förmodligen inte hålla samma extrema takt som under det senaste halvåret, säger hon.

Varför inte det?

– Vi ska ha en fortsatt hög byggtakt men under en längre tid för att undvika toppar och dalar. Det måste bli ett jämnt tryck för att pressa byggkostnaderna.

Här byggdes lägenheter i Storstockholm 2006

Sara Haldert