Föll 8 meter – bröt ett ben

Mamma till 7-årige David berättar om tragedin i Israel

Foto: MAGNUS JOHANSSON
får åka hem I morgon ska Anna åka hem till Sverige igen med sonen David. Enligt läkarna kommer David att bli helt återställd fysiskt
NYHETER

Pappan kastade ner David, 7, från en bro på flygplatsen i Tel Aviv.

Sonen landade åtta meter ner på ett järnvägsspår.

Pappa hoppade efter – och dog. David överlevde med ett brutet ben.

– Du måste ha haft en skyddsängel, säger mamma Anna och kramar sin son.

Anna om hur sonen överlevde fallet.

Kvart i sex i måndags morse väcktes hon av att någon ringde på dörren.

Utanför deras hus i Sydsverige stod två poliser.

– De berättade att min före detta man var död och att min son David låg på sjukhus med livshotande skador. Jag hamnade i ett chocktillstånd. Det som hade hänt var helt oförklarligt, säger Anna, som nu vakar vid Davids sjukhussäng i Tel Aviv.

En dryg vecka tidigare hade sonen åkt till Israel tillsammans med sin pappa. De skulle hälsa på pappans kompis och ha semester.

Missade flyget

– Jag pratade både med David och hans pappa när de kommit fram. Han var glad och upprymd. Och han räckte över luren till David som också var glad.

Förra söndagen – kvällen innan poliserna ringde på hos Anna – var det meningen att David och pappan skulle åka hem till Sverige. Pappans kompis hade lämnat av dem på flygplatsen Gurion i Tel Aviv. Vännen såg hur de checkade in och fick sina pass stämplade.

Vad som hände fram till de ödesdigra sekunderna på bron är inte klarlagt.

David, som mår väldigt dåligt av det som hänt, har bara berättat detaljer.

– Han har sagt till mig att de missade flyget. Sedan stannade de kvar på flygplatsen och missade ytterligare två plan. Då gick de till en restaurang för att äta. Plötsligt reste sig pappan och gick tillbaka till avgångshallen, mot taxibilarna, tillsammans med David. Klockan var då runt två på natten.

– David trodde att de skulle ta en taxi tillbaka till pappans kompis, säger Anna.

Men något hade slagit slint hos Davids pappa. Kanske skedde det på vägen mot taxibilarna.

Kastades över bron

Vid en bro jämte taxikön såg vittnen hur pappan plötsligt tog tag i David och kastade honom med huvudet före ner från bron, där han landade åtta meter ner på ett järnvägsspår.

Sekunderna senare hoppade pappan efter. Ett tåg var på väg att lämna stationen, men en städare såg vad som höll på att hända och lyckades stoppade det.

– Det var mycket nära att tåget gjorde slut på både pappan och pojken, säger taxichauffören Victor Drori, som blev vittne till händelsen.

De två togs till Sheba-sjukhuset utanför Tel Aviv. Pappans liv gick inte att rädda. David var inte så illa skadad som man först befarade. Han hade brutit ett ben och var rejält blåslagen.

Samma dag som Anna fick veta vad som hänt tog de ett flyg till Israel. Nu vakar Anna vid Davids sjukhussäng på Sheba-sjukhusets barnintensiv utanför Tel Aviv och försöker samtidigt begripa vad som har hänt.

– Min enda förklaring är att pappan drabbades av en psykos. Polisen har pratat om Jerusalemsyndromet, som är en religiös psykos. Det han har gjort är monstruöst, men han har aldrig varit våldsam tidigare, därför är detta helt oförklarligt. David bodde hos sin pappa som gjorde allt för sin son. Han var min exman. Vi var nära vänner och han var en väldigt god människa, säger Anna.

– Han var det bästa exet man kan tänka sig. Jag har inget negativt att säga om honom, säger nuvarande man.
När jag fick reda på hur långt David föll kan jag inte annat än tro att en skyddsängel räddade honom

Gigantisk räkning

Han var tvungen att åka hem tidigare från Israel för att ta hand om dem i familjen som var kvar i Sverige. Därför har telefonräkningarna skenat iväg. Enligt Annas man kräver Telenor paret på över 30 000 kronor i mobilräkningar på förhand, vilket de tycker är orättvist med tanke på situationen de hamnat i.

Telenor gav inga besked i går om eventuella avdrag på räkningarna.

– Jag kan inte uttala mig i ett specifikt fall innan jag är insatt, men jag kommer att återkomma till kunderna med ett besked, säger Elisabeth Petersson, informationschef för Telenors mobila tjänster.

I morgon ska Anna och David åka hem till Sverige igen. Enligt läkarna kommer David att bli helt återställd fysiskt.

– När jag fick reda på hur långt David föll kan jag inte annat än tro att det var en skyddsängel som vakade över honom, säger Anna.

JERUSALEMS-SYNDROMET

Anders Munck