Lunch på morgonen - eller ingen alls

Dialyssköterskor drabbas av EU-regler

NYHETER

Sjuksköterskorna på universitetssjukhusets dialysavdelning måste äta lunch klockan halv tio på morgonen enligt EU-regler.

– Det är gräsligt, säger Jenny Olsson, sjuksköterska på dialysavdelningen.

Patienterna som kommer till avdelningen behöver dialys fyra till fem timmar per dag. Det första gänget börjar halv åtta och det andra klockan nio. Det betyder att reglerna om lunch redan då har spruckit. Enligt EU:s nya arbetstidsregler ska det vara elva timmars vila mellan arbetspassen och inte mer än fem timmars arbetet utan rast.

– Det är för tidigt att ta lunch klockan halv tio, och sedan är det fullt upp med patienter, säger Jenny Olsson.

Får inte ha korta raster

Tidigare körde personalen med måltidsuppehåll på 15 minuter vid normal lunchtid och kunde då stanna kvar på avdelningen för att se till patienterna. Men det bryter också mot reglerna. Enligt EU-direktiven så ska personalen gå ifrån avdelningen för att äta och de får inte ha så korta raster.

– Går några iväg så blir det för lite personal på plats. Då drabbas patientsäkerheten handlöst, säger Jenny Olsson.

Avslag första gången

Det är på lördagarna som problemen uppstår. Då jobbar personalen från sju på morgonen till tre på eftermiddagen. Visst kan en schemaomläggning göras, men då måste personalen tillbringa sina lördagkvällar på dialysen och arbetskostnaderna ökar. När den nya arbetstidslagen infördes ansökte sköterskorna om dispens. De fick avslag.

– Dialyssköterskorna i Lycksele har blivit befriade från reglerna men inte vi. Därför har vi begärt dispens från sjukhusledningen igen, säger Jenny Olsson.

Och om ni inte får det då?

– Då får vi jobba utan lunch. Precis som vi gör nu, säger Jenny Olsson.

Frida Sjödin

ARTIKELN HANDLAR OM