Rökning trots förbud på Forsmark

Radioaktiva ämnen spreds i korridor

NYHETER

Stockholm

Askkopp och fimpar har hittats på kontrollerat område på Forsmarks kärnkraftverk.

Där är rökning förbjuden, eftersom man kan få i sig radioaktiva partiklar.

Nyligen hittades en askkopp och några cigarettfimpar i ett förrådsutrymme på Forsmarks kärnkraftverk, uppger Sveriges Radio Uppland.

- Man får inte röka på något ställe i anläggningen utom i rökrum, och definitivt inte inne på kontrollerat område, säger Forsmarks informationschef Claes-Inge Andersson till TT.

På kontrollerat område får man varken äta, röka, snusa eller tugga tuggummi.

- Man ska inte ha någonting i munnen. Det beror på att man kan få någon enstaka radioaktiv partikel i munnen, säger Claes-Inge Andersson.

Forsmark ska nu försöka identifiera den person som rökt i förrådet, men eftersom askkoppen sannolikt stått där länge kan det bli svårt.

Radioaktiva partiklar

Förra veckan hittades också fyra radioaktiva partiklar i en korridor på kärnkraftverket där ingen radioaktivitet ska förekomma.

- Det är ju inte bra, man ska ju ha så bra rutiner så att man inte sprider aktivitet inne i anläggningen heller. I det här fallet är det ju ingen som har kommit i kontakt med det heller. Men det föreligger en risk om man har partiklar i ett område där personal passerar, säger Forsmarks nye vd Jan Edberg till Sveriges Radio Uppland.

Ingen strålningsnivå

Partiklarna hittades vid en rutinundersökning.

- Det är ingen strålningsnivå på det som är någon som helst fara, det är fyra enstaka partiklar, säger Claes-Inge Andersson.

Enligt honom görs liknande fynd någon gång om året.

- Vi vet att det kan fastna enstaka radioaktiva partiklar i kläderna när man går ut från till exempel reaktorhall eller verkstäder. Därför söker vi med jämna mellanrum av utrymmen inne i anläggningen och då hittar vi ibland enstaka radioaktiva partiklar.

Tidigare artiklar

Lina Österberg/TT

ARTIKELN HANDLAR OM