Värmepumpar klarar inte kylan

NYHETER

Många villaägare har investerat i värmepumpar men det finns stora kvalitetsproblem.

Exempelvis har cirka 30 000 luft/luft-värmepumpar från Panasonic ett fabrikationsfel.

När det blir för kallt kan de gå sönder.

Panasonic tvingas reparera värmepumpar för tiotals miljoner kronor och företaget har bekräftat att det handlar om ett fabrikationsfel i en av deras storsäljare i Sverige, rapporterar Dagens Industri.

– Det är ett allvarligt fel där en del maskiner slås ut på grund av att en fjäder i kompressorn kan gå sönder när det blir kallt, säger Andrea Gisle Joosen som är vd för Panasonic i Norden till tidningen.

Enligt henne har de sålt cirka 60 000 av de aktuella modellerna i Norden, och hälften av dem har sålts i Sverige, via företaget Onzza försäljning AB som har importerat dem från andra länder i Europa.

”Rena katastrofen”

Även värmepumparna från märket Nordic Air är enligt DI undermåliga.

– De är rena katastrofen. Värmepumparna är usla rätt igenom och väldigt många har redan gått eller kommer att gå sönder, säger Göran Hansson, som är konsult och skadeutredare för bland annat Folksam.

Han berättar också att de företag som sålt värmepumparna kommer få stora kostnader, eftersom importören Strateg Trade i Göteborg har gått i konkurs.

Jan Snaar som är miljöchef på Folksam är upprörd över den dåliga kvaliteten på värmepumparna och anser att alltför många går sönder.

– Det är oacceptabelt inte minst eftersom det ofta är en dyr investering på i bland långt över 100 000 kronor.

Susanna Vidlund