Akut bostadsbrist - trots byggboom

Danskar får befolkningen att växa fort: Vi måste öka produktionstakten

NYHETER

Bostadsbyggandet i Malmö har tagit fart och fler bostäder än på länge söker nya hyresgäster.

Men trots expansionen är bostadsbristen akut.

– Vi klarar inte av att hålla jämna steg med befolkningstillväxten, säger Anders Rubin, kommunalråd i Malmö.

Foto: Emil Malmborg/BILDBYRÅN
Trots att det byggs som aldrig förr i Malmö är trångboddheten stor. Familjen Chikane Quidel trängs i en lägenhet i Rosengård och Majorie (längst till vänster) har ännu inte kunnat flytta hemifrån.

Det byggs som aldrig förr i Sverige. Förra året ökade antalet påbörjade lägenheter med 39 procent i hela landet och i Malmö steg antalet bostadslägenheter som påbörjats från 1 300 till drygt 2 300.

I Västra hamnen och Bunkeflo väntas tusentals nya lägenheter snart vara klara. Samtidigt har de hemlösa i Malmö aldrig varit fler än nu.

– Vår befolkningstillväxt är fullständigt sanslös. Det leder till svåra bostadssociala problem, säger Anders Rubin (s), kommunalråd i Malmö och ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

Flyttkedjor bryts

Nybyggda lägenheter har tidigare lett till en så kallad flyttkedja. När en Malmö­familj flyttat in i en nybyggd lägenhet har det frigjort lägenheter i stan till andra personer. Unga som vill flytta hemifrån eller flyktingar som behöver någonstans att bo.

Men så är det inte längre. Flyttkedjorna bryts mycket tidigare än förr, ett fenomen som stavas danskar.

– Problemet är att om vi inte bygger så kommer danskarna ändå. Vi måste komma upp i produktionstakt för att lösa den här situationen.

Konjukturskänsliga

Ännu fler nybyggda lägenheter måste alltså till. Men enligt Anders Rubin är byggbranschen inte rustad för att klara av den produktionstakt som regionen skulle behöva.

– Jag håller med om det. Inom byggbranschen är vi konjunkturkänsliga och det vore enklare om vi hade ett jämnare beställningsflöde på nya bostäder, men så fungerar det inte i dag, säger Christine Gustavsson, informationschef på Skanska Sverige.

Fakta/Nya bostäder 2006

...och här byggs det ut

Arenor, shoppingcenter och nya trafikprojekt. Mycket händer när regionen expanderar. Men har Malmö fått växtvärk? Nya bostäder byggs i rasande fart – trots det blir de bostadssociala problemen allt större. I dag börjar Punkt SE:s artikel­serie om framtidens Malmö. Först ut: bostäderna.

Kajsa Sigvardsson (.se)

ARTIKELN HANDLAR OM