Kommunpolitiker vill ha storregioner

"Vi måste hitta regioner som är mer funktionella än dagens"

NYHETER

Storregioner i stället för dagens 21 län. Det kommer ansvarsutredningen med ordförande Mats Svegfors i spetsen föreslå på tisdag. I Västmanland verkar politikerna vara positivt inställda.

På tisdag kommer ansvarsutredningen föreslå att dagens 21 län i stället ska bli mellan 6 och 9 storregioner. Aftonbladet.se har pratat med kommunstyrelsens ordförande i 9 av Västmanlands 10 kommuner och alla är i grunden positivt inställda till en förändring.

– Jag tror att den här typen av förändring är nödvändig. Framför allt när det gäller landstingen och deras funktion, säger Kenneth Östberg, (s), i Norberg.

Bättre sjukvård och kommunikationer

De flesta lyfter fram sjukvården och kommunikationer som exempel där större regioner skulle kunna leda till bättre organisation och större effektivitet.

– Specialiseringen inom sjukvården har vuxit över landstingens huvud, säger Stig Henriksson, (v), i Fagersta.

Han tror därför att större regioner krävs för att kunna samla specialistkompetensen på färre sjukhus och samtidigt bygga ut närsjukvården.

Anders Tollin, (s), i Surahammar tycker att regioner är en naturlig utveckling eftersom kommunerna redan i dag arbetar närmare andra kommuner längre bort, bland annat på grund av pendling.

– Idag väljer man inte bostadsort efter där man jobbar utan efter där man vill bo. Därför pendlar allt fler.

Viktigt att tillhöra Stockholm

Både Elisabeth Unell, (m,) i Västerås och Pelle Strengbom, (s), i Kungsör säger att det viktigaste är hur regionerna utformas och att Västmanland tillhör Stockholms- och Mälardalsregionen.

– Det viktigaste är att man utgår från tillväxt och arbetsmarknad. Och Västerås har mycket med Stockholm att göra, det är många västeråsare som arbetar där, säger Elisabeth Unell.

Längre från medborgarna

Vissa politiker höjer ett varningens finger för att större regioner kan leda till att man kommer längre från medborgarna.

– Risken med större organisationer är att man ser mer till organisation och struktur än individens behov, säger Carola Gunnarsson, (c), i Sala

– Det är viktigt att vara försiktig så att man inte tappar närheten till medborgarna. Det måste man lösa, säger Elizabeth Salomonsson, (s), i Köping.

Maria Soläng