Så här ser ditt nya shoppingparadis ut

Expert: Det är en upplevelseindustri

NYHETER

De blir inte bara fler. De blir större. Shoppinggalleriorna har erövrat Skåne och för alltid ändrat vårt sätt att handla.

– Shopping är en upplevelseindustri, säger Christina Larsson på Svensk handel.

Foto: EMIL MALMBORG/BILDBYRÅN
Köpcentrum utanför stadskärnan blir en allt vanligare syn. Gustav, Matilda, Amanda, Karl och Emma har varit på Ikea i Bulltofta och handlat.

Galleriorna är här för att stanna. En kartläggning som länsstyrelsen har gjort visar att att det planeras för en utökning av detaljhandeln i Skåne motsvarande 34 nya Center Syd.

Dessutom byggs flera stora shoppingcenter ut. Väla i Helsingborg har planer på att utöka sitt område med nästan 50 procent.

– Vi har en stor tillströmning av kunder och har helt enkelt växt ur vår kostym, säger Niklas Blonér, centrumchef.

Nytt upplevelsecentrum

Nova Lund och Burlöv Center byggdes ut i fjol och även Center Syd i Löddeköpinge vill växa både med fler kvadratmeter shoppingyta och fler p-platser.

I Malmö håller det nya upplevelsecentrumet ”Stadens entré” på att ta form.

Den 190 meter långa byggnaden kommer förutom en mängd affärer att innehålla biografer, träningsanläggningar och kontorslokaler.

– Handeln växer i nästan alla större städer i Sverige. Handel bygger på möten mellan människor och i dag handlar vi inte bara för att klara vår primära överlevnad. Shopping har blivit en aktivitet i sig, säger Christina Larsson på Svensk Handel.

Ta cykeln till gallerian

Men ur ett ekologiskt perspektiv är shoppingcentra utanför stadskärnan ingen lyckad affär.

Koldioxidutsläppen från transporterna till och från shoppingcentra står för cirka fyra procent av de totala utsläppen i Skåne, eller motsvarande 100 000 ton koldioxidutsläpp per år.

– Vi vill att kommunerna ska bli mer medvetna i sin planering av nya centrer. Såväl gällande miljöfrågorna som rent samhällsekonomiskt och socialt, säger Stina Westlin på Länsstyrelsen i Skåne som skrivit rapporten ”Handla Rätt”.

– Ett sätt kan vara att tidigt i planeringen titta på möjligheterna att ta sig till galleriorna med cykel eller med kollektivtrafik, säger hon.

Så här förändras dina köpcentrum

Fakta/Omsättning

Planerna på att utöka skåningarnas möjligheter till shopping är stora. Ytterligare 550 000 kvadratmeter handel planeras av länets kommuner. Men går det att kombinera den nya formen av handlande i stora upplevelsegallerior med det ökande kravet på att leva klimatsmart? I dag fortsätter Punkt SE:s artikelserie om byggexplosionen i regionen.

Kajsa Sigvardsson