Pizzeriaägare: Louvrens tavlor – kopior av mina

NYHETER

KARLSKRONA. På Louvren i Paris och i Eremitaget i S:t Petersburg hänger kopiorna.

I Karlskrona finns originalen – av Fragonard och Leonardo da Vinci.

–?Jag är övertygad om att samlingen är äkta, säger den före detta FN-diplomaten, professorn och konstkännaren Hans-Fredrik Samuelsson.

–?Det värsta skräp jag sett under mina 67 år i konstvärlden, säger Per Bjurström, före detta överintendent för Nationalmuseum i Stockholm.

Flydde från Bosnien

För många år sedan flydde bröderna Rizah och Senad Kulenovic kriget i Bosnien och hamnade i Karlskrona och öppnade en pizzeria.

De tillhörde en rik släkt som under fem hundra år samlat på sig stor konst i Italien.

Konstverken har gått i arv genom generationer. Enligt stadgarna får inget säljas och föremålen, som förutom mycket kända konstverk även består av mayaskulpturer och porslin från Songdynastin, får inte splittras.

Hämtat från bankfack

– Det är alltid huvudmannen i familjen som har ansvaret för samlingen, och för tio år sedan blev det plötsligt jag, säger pizzeriaägaren Rizhad Kulenovic.

Från olika bankfack i hela Europa lyckade han få familjens samling på plats i Karlskrona.

Den franske 1700-tals-konstnären Jean Honoré Fragonards ”Stulen kyss” är värd minst 120 miljoner kronor. Leonardo da Vincis ”Jesu födelse” är värd minst två miljarder.

Experten: Sanslöst

Hans-Fredrik Samuelsson är projektledare för det nya museet – Leonardo Da Vinci Ideale – som nu ska byggas i den 150 år gamla vattenborgen vid Stortorget i Karlskrona.

Där ska ”originalverken” visas upp.

Men Per Bjurström säger:

– Jag och två andra gedigna konstexperter var i Karlskrona för titta på ”Jesu födelse”. Vi konstaterade att värre skit har vi aldrig sett. Vi hade tänkt stanna kvar och äta middag, men vi flydde Karlskrona efter att ha sett eländet. Det var sanslöst, fanns inte en tillstymmelse till da Vinci i tavlan.

Ser du någon skillnad?

Anna Börje

ARTIKELN HANDLAR OM