Knutbylärare döms för misshandel

Låste in pojke på toaletten

NYHETER

Läraren och elevassistenten gick för långt när de drog ned en elev på golvet och höll fast honom. Svea hovrätt fastställer domen för misshandel och olaga frihetsberövande.

Läraren och elevassistenten tjänstgjorde vid Knutby skola i Uppland, och hade flera gånger ingripit mot en pojke då han fick okontrollerade vredesutbrott.

Incidenten som ledde till rättsliga påföljder skedde i mars 2004. Pojken, som då var elva, befann sig i skolkorridoren och var högljudd. Vid en tillsägelse blev pojken arg, vilket ledde till lärare och assistenten förde honom till en handikapptoalett, låste in sig med honom och drog ned honom på golvet. Någon av dem höll fast pojken genom att sätta sig på honom. Efteråt hade pojken blåmärken och rodnader.

Gick för långt

Hovrätten ifrågasätter inte att skolpersonal kan behöva ingripa fysiskt när en elev riskerar att skada sig eller andra, men finner att läraren och assistenten gick för långt i detta fall. Hovrätten fastställer därför tingsrätten dom för misshandel och olaga frihetsberövande.

Påföljden fastställs till villkorlig dom och böter. Läraren och elevassistenten ska också betala skadestånd till pojken. Hovrätten utökar också påföljden för elevassistenten till 50 timmars samhällstjänst.

Hovrätten dömer också elevassistenten för att ha tryckt upp snö i ansiktet på en tolvårig pojke och lagt ned honom på marken. Hovrätten rubricerar det som misshandel, en skärpning av tingsrättens dom för ringa misshandel.

Både lärare och elevassistenten har fått lämna skolan.

Skolverkskritik

Deras och flera andra övergrepp på skolan anmäldes av en före detta lärare, vilket ledde till att Skolverket riktade skarp kritik mot Uppsala kommun. Enligt en granskning kommunen lät göra fanns en grupp anställda på skolan med ett auktoritärt synsätt på barnuppfostran. De som stod för den synen var medlemmar i den omtalade församlingen i Knutby.

Anna Lena Wallström/TT