”Bussen är fullständigt uppsliten”

Aftonbladet.se:s Simone Söderhjelm om förödelsen på olycksplatsen

NYHETER

Scenerna från olycksplatsen är fruktansvärda.

I och utanför den värst tilltygade bussen ligger blodiga filtar.

– Från förarsätet är ena bussidan helt uppsliten, berättar aftonbladet.se:s reporter Simone Söderhjelm direkt från platsen.

Lite efter elva släppte polisen på avspärrningarna kring olycksplatsen.

Alla de döda och skadade och alla övriga passagerare var förda från platsen.

Men omfattningen av katastrofen blev tydlig för de närvarande journalisterna och fotograferna när de fick se olycksfordonen på nära håll.

– Jag står vid den ena bussen. Den är fullständigt uppsliten från förarsätet på vänster sida och utmed halva bussen. Nästan alla rutor är borta, berättar Simone Söderhjelm.

– Det är ett trassel av sladdar som hänger ut från bussen. Plåten är tillknycklad som en skrynklig tygbit. Förarsätet är helt bakåtbrutet och framhjulet helt bockat och vridet.

– Det är blod på ena sidan av bussen. Flera säten ligger utanför bussen. Hela framrutan är borta och det ligger en gul filt med blodstänk på över förarsätet. Även ute på vägen ligger blodiga filtar.

150 meter

De båda bussarna ligger ungefär 150 meter ifrån varandra i diket på samma sida vägen.

- Det måste ha varit en oerhörd kraft i krocken som skickade i väg två så tunga fordon så långt ifrån varandra.

Ungefär mitt emellan de båda bussvraken ligger en stor ruta lutad mot några träd, troligen frontrutan från den värst drabbade bussen. Den är i sin ram och hel men med stora sprickor tvärs över.

Det envisa snöfallet fortsätter att göra vägen ännu moddigare. Men när olyckan inträffade var det nyplogat här. Och det är ingen isgata på vägen, det är slask.

Raksträckan kantas av stora gamla granar och stora stenblock. Ett enda litet misstag i hög hastighet här blir utan tvekan en dödsfälla.

Sex omkomna

Vid 11.30-tiden anlände personal från Statens haverikommission till olycksplatsen. Bärgningen av bussarna kommer inte att ske förrän de har slutfört sitt arbete.

– De ska gå runt och göra en första besiktning, säger Simone Söderhjelm.

Tidigare under förmiddagen lyftes båda bussarna upp för att utesluta att fler förolyckade kunde finnas under fordonen.

– Det fanns inga människor under, säger räddningsledaren Mats Sundelius till aftonbladet.se:s reporter på plats.

Polishundar har genomsökt området efter avlidna.

Enligt Sundelius är den troliga olycksorsaken halkan på vägen. Han säger till aftonbladet.se att han aldrig upplevt en värre olycka.

Webb-tv: Rörliga bilder från olycksplatsen

Läs mer:

Johanna Melén