Kyrkor öppna för sörjande och oroliga

”Viktigt att det finns en mötesplats”

NYHETER

Vid halv elva-tiden hade alla drabbade lämnat uppsamlingsplatsen vid Stavby församlingshem.

– De har fått första hjälpen och transporterats vidare till sjukhus, säge församlingspräst Lorentz Ståhlberg till aftonbladet.se

Drygt ett 40-tal lindrigt skadade passagerare tillbringade de första timmarna efter olyckan i Stavby församlingshem.

– De har fått hjälp av sjukvårdare, polis och Uppsala POSOM-grupp (som samordnar inblandade myndigheters krishantering, reds anm.)

Stämningen i församlingshemmet var förhållandevis lugn menar han.

– De drabbade var stilla och samlade. De fick väldigt fin och snabb hjälp, och det tror jag hade stor betydelse i den svåra situationen.

Någon att prata med

Nu har de i behov av vidare vård förts till sjukhus, och för kyrkans del väntar krishantering för drabbade och andra berörda.

Samtliga kyrkor efter väg 288 håller öppet, och och även Lötenkyrkan i Uppsala och församlingshemmet i Östhammar är öppna. Präster och diakoner finns på plats, uppger Hans Eriksson, brandinspektör vid räddningstjänsten i Uppsala till TT.

– Det viktigaste jag tror att vi kan göra är att erbjuda en plats att samlas på. Den som kommer kan få någon att prata med och söka tröst, säger Lorentz Ståhlberg.

Det finns även en krisgrupp upprättad på akuten vid Akademiska sjukhuset för dem med lättare fysiska skador och chockskador.

Webb-tv: Rörliga bilder från olycksplatsen

Läs mer:

Karin Henriksson, TT