Avgiften stoppar privata körlärare

Gallringen leder till att färre klarar körkortet

1 av 3 | Foto: Casper Hedberg
Pappa Mikael Zettersten undervisar dottern Ellen. ”Jag tycker att handledarutbildningen var bra. Själv lärde jag mig en hel del”, säger han.
NYHETER

Vägverkets nya krav på handledare försvårar för dem som vill ta körkort. Under förra året sjönk antalet godkända handledare med 80 procent.

– Visst kan detta dra ut lite på utbildningstiden, säger Thomas Lekander, trafiksäkerhetsanalytiker på Vägverket.

Nu har det blivit ännu dyrare att ta körkort. Sedan de nya reglerna trädde i kraft måste handledare till körkortselever betala en avgift på drygt 400 kronor för en kvällskurs på drygt tre timmar tillsammans med eleven. Tidigare behövdes ingen kurs.

– Förut kanske man anmälde flera stycken handledare på en gång. Nu gör man inte så, säger Thomas Lekander.

Enligt honom har en elev i snitt en till två handledare nu, jämfört med två till tre före 2006.

Kommer följas upp

Om minskningen medför att att färre elever inom de närmaste åren kommer att skaffa sig körkort är för tidigt att svara på, anser Thomas Lekander.

– Vägverket kommer att följa upp det här med enkäter och förfrågningar. Det var så nyligen reglerna ändrades är det svårt att säga något om eventuella konsekvenser nu. Syftet med regeländringen är att vi ska få fler säkra förare ute på vägarna, säger Thomas Lekander.

Ellen Zettersten har båda föräldrarna som handledare. Hon tycker att det känns underligt att de måste gå om exakt samma utbildning när det är dags för hennes lillasyster att övningsköra.

– Jag tycker att det borde räcka med en gång. Detta gör ju bara att det blir ännu dyrare, säger hon.

FAKTA/Så blir du handledare

Kristina Falk, Emma Johannisson (.se)