Skrytbyggen ska locka superstjärnor

Och snart kan kampen om åskådarna börja

1 av 2
Percy Nilssons arena i Hyllie, för bland annat Malmö Redhawks, ska kunna ta emot 15 000 åskådare. Beräknas klar hösten 2008.
NYHETER

Hyllie i Malmö, Sundsarenan i Helsingborg och Glasmästaren i Lund. Flera skånska städer bygger nya statussymboler i form av multiarenor.

– Vi har valt att bygga en riktigt stor, säger Percy Nilsson till Punkt SE.

I mitten av januari togs första spadtaget på Percy Nilssons nya skrytbygge – den stora arenan i Hyllie för 15?000 åskådare.

Finansiärerna hoppas locka superstjärnor till Malmö för stora konserter och vinna kampen om stora idrottsevenemang.

De nya multiarenorna runt omkring i Skåne har alla samma mål – publiktillströmning och uppmärksamhet i media och internationellt.

– De skånska arenorna är ganska otidsenliga och kraven på att ordna moderna arrangemang ökar hela tiden, säger Hans Henecke, näringslivschef på Region Skåne och en av dem som ligger bakom Skånes ansökan om att få arrangera VM i handboll 2011.

Skåne på kartan

– VM skulle betyda jättemycket för oss. Skåne är litet i världen och det skulle hjälpa oss att sätta regionen på kartan.

Omkring 30?000 nya åskådarplatser väntar i nya arenorna. Hans Henecke jämför Skåne med Göteborgsregionen som kunnat marknadsföra sig starkt med hjälp av Skandinavium och Ullevi som med friidrotts-EM lockade människor från hela Europa.

– Tack vare Ullevi har de gått förbi oss och fått de viktiga arrangemangen, säger Henecke.

Konkurrerar om allt

Frågan är om alla arenorna kan locka till sig den publik som krävs för att finansiera byggena. Per Persson, kommundirektör i Kristianstad, tror inte det blir några problem – trots att grannstaden Hässleholm också planerar ett arenabygge.

– I kommunvärlden konkurrerar vi om allt. Om turister, arrangemang, befolkning och företagsamhet och för en stad som Kristianstad skulle det vara ödesdigert att inte möta marknadens krav på ny infrastruktur, säger han.

– Har vi en modern och funktionell arena kanske vi skulle kunna locka hit Melodifestivalen. Det skulle betyda fantastiskt mycket för oss som stad, säger Per Persson.

Flera multiarenor som ska planeras i Skåne

Konkurrensen om publiken kommer att hårdna betydligt i Skåne. Minst fem nya arenor i internationell toppklass ska byggas i länet. I dag fortsätter Punkt SE:s artikelserie om Skåne – en region i utveckling.

Kajsa Sigvardsson (.se)