Rasrisken stänger Aq-va-kuls bassäng

Badgäster: Det ser för jävligt ut

Foto: EMIL MALMBORG/BILDBYRÅN
Betongen i Aq-va-kuls 25-metersbassäng är så dålig att den måste stängas. Det visade betongprover som gjordes i badanläggningens lokaler.
NYHETER

I dag stängs 25-metersbassängen på Aq-va-kul för alla besökare.

Betongen är så dålig att rasrisken är överhängande.

– Vi har länge vetat om att det har varit dåligt, men inte att det fanns en rasrisk. Hade vi vetat det hade badet stängts tidigare, säger fritidsdirektör Jane Andersson.

I onsdags gjordes en provtagning på betong och pelarkonstruktioner på Aq-va-kul. När provsvaren kom, i går eftermiddag, fattade de ansvariga omedelbart beslutet att stänga 25-metersbassängen.

Fram till i dag har bassängen använts flitigt av såväl simhoppare som motionssimmare och simskola.

Men trots det menar inte Jane Andersson att de som har använt bassängen har utsatts för fara.

– Nej, den bedömningen gör vi inte.

Hur ser du då på att ni inte har vetat om rasrisken?

– Jag tillträdde den här posten 1 januari. Vad som har hänt innan dess vill jag inte tala om, säger hon.

Upprörda reaktioner

Hur länge 25-metersbassängen kommer hålla stängt för renovering är ännu oklart. Först efter ytterligare betongprover kommer det stå klart hur omfattande renoveringsbehovet på Aq-va-kul egentligen är.

– Det är helt naturligt att en 50 år gammal byggnad med bassänger kräver åtgärder, kommenterar Anders Gamberg, verksamhetschef på Aq-va-kul.

Som Punkt SE tidigare har berättat har avslöjandet om Aq-va-kuls bristande kondition väckt upprörda reaktioner hos såväl den politiska oppositionen som hos allmänheten.

En av Aq-va-kuls badgäster, Tommy Paulsson, berättar för Punkt SE att han redan för ett år sedan skickade ett brev till fritidsnämndens ordförande Lynn Ljungberg (s) där han påpekade badets dåliga skick.

– Det ser för jävligt ut, säger han.

FAKTA/Rapport hemlighölls

Elin Lemel

ARTIKELN HANDLAR OM