Ölands exotiska djur inventeras

Bengt Erlingsson: ”Kameler är underbara”

Foto: kai REHN
NYHETER

ALBÖKE

Kamelerna i Alböke på Öland är härmed räknade. De är 20 till antalet.

Bra att veta.

Nej, detta är inget skämt. Exotiska klövdjur i privat ägo håller på att bli en svällande näring i Sverige. Nu vill Jordbruksverket göra en inventering. Varenda lamadjur, alpacka, dromedar, jak – och kamel – ska räknas.

– Nästa steg är att kolla om dessa djur går i samma inhägnader som nötkreatur och om det i så fall innebär någon smittorisk, säger veterinär Andrea Holmström på Djurhälsovården i Uppsala.

Hittat många privatkameler?

– Suck, vi borde aldrig nämnt kamelerna för de är så försvinnande få i Sverige. Det är främst alpackor och lamadjur vi vill kartlägga eftersom importen ökat markant.

En hel flock

Den som söker kan dock finna en och annan kamel ute i bygderna. Till exempel hos Bengt Erlingsson,53, i Alböke på norra Öland. Han har en hel flock som skrider fram i snön med pucklarna stilla vajande på ryggen.

Onna,3, Sally,10, Aysha,5, Saga,13, Miriam,4, och gammelmor Babe,15 – härliga damer som utgör harem kring stilige Kirk,7.

Bengt Erlingsson älskar sina djur. Han har själv fött upp de flesta.

– Min första kamel köpte jag från en djurpark på 90-talet, sedan dess har jag byggt upp beståndet.

Varför just kameler?

– Se själva, visst är de underbara! Tåliga, varma och vänliga. På sommaren ordnar vi turridning på Alvaret. Turisterna älskar att gunga fram på en filt mellan

pucklarna.

Om den förestående inventeringen säger Bengt Erlingsson:

– Jordbruksverket får gärna komma hit och räkna. Fast enligt arabisk sed är det ofint att fråga en kamelägare hur många djur han har. Det är detsamma som att fråga en svensk hur mycket pengar han har på banken.

Inga blanketter

Sen blir han allvarlig och säger:

– Måtte det bara inte bli en massa byråkratiskt krångel kring kamelhållningen nu. Blanketter och märkbrickor, nej det skulle inte passa dessa stora stolta djur.

Kyla + kamel

Ebba von Essen