Idrotten bygger ut

Nya hallar och arenor för hundratals miljoner: ”Vi försöker komma ikapp”

Foto: skiss från arkitektbyrån
Göteborg kommer få många nya idrottsanläggningar de närmsta åren. Både för elitidrott, som nya Gamla Ullevi, och för breddidrott.
NYHETER

Gamla Ullevi ska bli nytt för 270 miljoner kronor.

Samtidigt planeras ett stort projekt i Angered som får ny bad- och ishall.

Bygget kostar runt 100 miljoner.

Foto: OSCAR MAGNUSSON/bildbyrån
Sandeklevshallen i Bergsjön invigs officiellt på lördag. ”När vi ändå ska bygga nya gympasalar bygger vi fullskaliga idrottshallar som kan hyras ut till föreningar på kvällarna”, säger Helena Nyhus, ordförande i idrott- och föreningsnämnden.

Byggandet av nya idrottsanläggningar har dragit igång efter flera år utan några större satsningar.

– De fyra senaste åren har vi jobbat med att bygga ikapp, dels för att befolkningen ökat och dels för att det inte byggdes någonting under 90-talet, säger Helena Nyhus (s), ordförande i idrott- och före­ningsnämnden.

Nio nya hallar

Nio nya idrottshallar ingår i satsningen. Några är redan klara, däribland Sandeklevshallen i Bergsjön som invigs på lördag.

– Det är Sveriges första idrottshall med en friidrottsdel. På dagtid används hallen för skolgymnastik och på kvällar och helger ska den hyras ut till föreningar, säger Helena Nyhus.

I Angered ska det byggas en bad- och ishall och i Härlanda och Ruddalen finns planer på nya ishallar.

För funktionshindrade

– Det är oerhört efterlängtat. Det råder ständig brist på istider i Göteborg. De räcker varken till befintlig verksamhet eller till att ge fler möjligheten att vara med och delta, säger Marianna Settergren, ordförande i Göteborgs konståkningsklubb.

Ett idrottscenter anpassat för funktionshindrade byggs just nu i Kviberg och kommer att invigas i september.

– Våra föreningar fick inte så mycket träningstid och därför drog vi igång bygget, säger David Svensson, projektledare på Göteborgs handikappidrottsförbund.

Fler idrotter vill utvecklas

För fotbollens del är de stora satsningarna nybygget av Gamla Ullevi och nya konstgräsplaner i stadsdelarna. Men fler idrotter vill utvecklas och ha möjlighet till träning året om.

– Vi har till exempel fått i uppdrag att se över en lämplig placering av en boulehall i stan, säger Linus Kron, områdeschef på idrotts- och föreningsförvaltningen.

Nybyggen

Tidigare artiklar

Karolina Vikingsson (.se)