Blinka, Umeåbor!

Bilister som inte ger signal retar mest av allt

NYHETER

Björklöven, Lennart Holmlund och Vasaplan i all ära, men det som retar Umeåborna mest är bilförare som inte använder blinkers och cyklister som inte ser sig för.

– Det är ett otyg hos Umeåborna, säger Tomas Wikberg, chef för trafikavdelningen i Umeå och södra Lappland.

Efter många mejl och idogt röstande på aftonbladet.se har Umeåborna bestämt sig. De mest irriterande momenten alla kategorier är bilförare som inte använder blinkers och cyklister som inte ser sig för

– Visst har vi sett att folk är dåliga på att blinka. Och så fort de hoppar upp på en cykel är det som alla regelverk slutar gälla, säger Tomas Wikberg.

Jämn tävling

Det var en jämn strid mellan alternativen på stör-listan som Umeåborna själva satt ihop genom att mejla in de mest irriterande momenten i staden. På tredje plats kom bristen på en riktig sommarfestival, E4:ans sträckning genom staden och vägbulor. Även på första platsen blev det dött lopp mellan bilister som inte använder den körriktningsvisare som lagen påvisar och cyklister som tror att de äger allt de rullar på.

– Det är ett otyg hos Umeåborna, säger Tomas Wikberg.

Blixtlåsmodellen funkar inte

Något som Umeåborna också får kritik för av trafikpolisen är deras oförmåga att släppa fram andra bilister vid köbildning.

– I större städer fungerar det bra med blixtlåsmodellen, men här är det som om folk tänker att ingen får komma fram när jag kör på huvudled, säger Tomas Wikberg.

Underlätta för varandra

För att polisen ska kunna göra något åt det här så krävs det att man ligger i. Men resultatet blir bättre om trafikanterna själva tar ansvar, anser polisen.

– Visst önskar vi att vi hade poliser i varje vägkorsning, men det är viktigare att trafikanterna tänker efter vad de kan göra bättre. Reglerna är inte till för poliser utan för oss själva, säger Tomas Wikberg.

Frida Sjödin

ARTIKELN HANDLAR OM